2022. feb 02.

Stratégiák a profit realizálásához

írta: divatmotoros
Stratégiák a profit realizálásához

Ahogy a részvényekkel kereskedőknek, ugyanúgy a kriptóba fektetőknek is fontos eltervezni a profit realizálását. Amíg csak papíron duplázott a kriptopénzünk értéke, addig nem sokra megyünk vele, egy későbbi eséskor könnyen pirosban találhatjuk magunkat az egész portfóliónkkal együtt. Ezért fontos előre gondolkozni azon, hogyan és miképpen aratjuk le a profitot. Minden egyes kriptón, amit vettünk.

animals_equal.png

Mindig tudd, hányadán állsz

Nekem eleinte nehézséget okozott az egyes tokenek aktuális értékének nyomon követése. Persze nézegethejtük rendszeresen a coinmarketcap-en vagy a dexscreener-en az adatokat a főbb kriptókról, vagy megnézhetjük a crpyto.com app-ján is a napi változást. De amikor már több láncon, többféle kriptónk is van, akkor mindez elég bonyolulttá válik. Vannak olyan web3-as appok, ahol kifejezetten a defi projektekben lévő pénzünk értékét lehet nyomon követni. Ilyen például a debank.com. Ennél annyi a nehézség, hogy a legújabb projektek csak néhány hét késéssel kerülnek fel, ezekre várnunk kell, hogy elég nagyra nőjenek.

Az adózás miatt is fontos nyomon követnünk a kriptó vételeket és eladásokat, mivel Magyarországon a legrissebb adótörvények szerint egy szerintem eléggé elfogadható 16%-os SZJA terheli a kriptón elért nyereségünket. Erről külön posztot is írok majd hamarosan. Vannak az adózáshoz is hasznos webes appok, ezek többnyire fizetősek, de párszáz tranzakció esetén már érdemes egy ilyenen is elgondolkozni. Legismertebb a koinly vagy a cointracker.

Eddig még mindig a jó öreg táblázatos módszer vált be a legjobban az adásvételek nyomon követésére. Akár XLS, akár GoogleSheet ízlés szerint. Amit alkalmazni szoktam: kriptonak, amit vettem, nyitok egy külön oldalt, és szépen sorban felírom a vételi és eladási tranzakciókat, dátummal, árfolyammal, dollárra átszámolva. Ha elő akarsz készülni a magyar adóbevalláshoz is, akkor érdemes a vételkori HUF árfolyamot is felírni, bár az utólag is letölthető az MNB oldaláról. Az adózáshoz ugyanis mindent szépen forintra kell majd átszámolnod.

Ha ezzel megvagy, akkor legalább van minden tokenről egy tiszta képed, hogy mennyiért vetted, és elkezdheted annak a kitalálását, hogy mennyiért adod el.

Legyen egy (vagy több) terved a beszállás utánra 

Sok kriptós (és hagyományos tőzsdével foglalkozó) oldalon lehet arról olvasni, hogy mennyire nehéz kisbefektetőként jókor venni és eladni. Olvastam több olyan írást, ami szerint a legtöbb aktívan kereskedő vagy aktívan kezelt alap nem lesz sikeresebb, mint maga a piac, amin kereskedik. A hagyományos tőzsdéknél az aktív kereskedés helyett jó ötletnek tűnik ETF-eket venni, amivel lekövethetjük például egyes tőzsdeindexek (Nasdaq, SP&500 vagy épp a BUX) mozgását. Ha ilyenre vágysz, akkor tényleg a legjobb a rendszeres (pl. havi vagy negyedéves) vétel, amivel szépen átlagolod a beszállási áradat és ha emelkedik az adott index, akkor te is nyerőben leszel, évek múlva ráérsz ránézni az egyenlegedre.

A kripóknál is lehet ez a nyerő stratégia, ha valamelyik top tokent vagy coint veszed, mint a BTC, az ETH vagy a feltörekvő CRO. Ezen a blogon inkább a defi projektekkel és az újabb, még felfutóban lévő tokenekkel foglalkozom, ezért ezek  még az említett nagyoknál is sokkal volatilisebbek (azaz sokat mászkál fel-le az áruk). Épp ezért az ilyen befektetések sokkal kockázatosabbak is és sokkal aktívabb odafigyelést igényelnek. Ha rosszkor feledkezel meg egy ilyen tételről, akkor előfordulhat, hogy egy hónap után, amikor ránézel, 90%-os mínuszban találod (vagy persze lehet 200% pluszban is, de ez a mázli kategória).

Úgyhogy amennyiben beszálltál a dripbe vagy az Animal Farmba, akkor érdemes naponta ránézni a profitra és alakítani is rajta, hogy biztosabb legyen a nyereség. Például legyen egy olyan napi ritmusod, hogy minden nap rányomsz egyszer a "Hydrate" vagy "Plant" opcióra, hogy gyarapodjon a drip-ek vagy pig-ek száma, de 'néhány naponta kiveszed az elérhető nyereséget és átváltod mondjuk BUSD-re vagy épp CRO-ra, BTC-re, ETH-re, ha abban gyűjtöd a hosszú távra befektetett pénzed. Az így "félretett" pénzt persze nyugodtan leköthetjük a crypto.com-on vagy épp visszatehetjük valamelyik poolba az Animal Farmon is.

Szólj hozzá

money kripto passziv jovedelem