2022. feb 26.

NFT: mentsük ingyen a jpg-t vagy fizessünk érte, mint a katonatiszt?

írta: divatmotoros
NFT: mentsük ingyen a jpg-t vagy fizessünk érte, mint a katonatiszt?

Eddig volt szó a defiről, tokenek hasznosságáról és érdekes projektekről, egy megosztó témát viszont nem hoztam fel. Az NFT-k azok, amiről két végletként olvashatunk mostanában. Az egyik véglet teljesen értéktelen, spekulatív baromságnak tartja az NFT-ket, hiszen bármelyik digitális képet lementhetünk másolatként a saját gépünkre.

pengoo1.png

A másik véglet pedig igazán modern művészeti alkotásokként tekint az NFT-kre és rengeteg (kripto)pénzt is hajlandó fizetni egy-egy darabért. Íme az aktuális toplista, értékekkel:

Csak ez a toplista kb 250.000.000 dollárnyi értéket képvisel. Döbbenetes számok. Ilyen előzmények után bennem is felmerült, hogy legalább pár darab (ennél sokkal kisebb értékű) pixellel beleugorjak az NFT-k világába. Szembe is jött a Cronos láncon egy érdekes projekt, amit már más irányból elkezdtem használni. Farmokat, poolokat indítottak tabaly a Mad Meerkat Finance oldalán (mm.finance). Az oldal grafikai stílusa és rajzai nagyon tetszettek, kicsit képregényszerű, színes, intenzív:

mm_0992.JPG

Vagy itt egy másik részlet:

madmeerkar1.jpg

Egyébként ETH hálózaton is csináltak egy gyűjteményt a Mad Meerkatokból és van egy 3D-ben bejárható, virtuális galériájuk is ezen a linken. Az NFT-k egy érdekes plusz funkcióval is rendelkeznek, mert az mm.finance oldalán egyes farmokhoz és poolokhoz betehetjük az NFT-inket, amiért cserébe +3% hozamot kapunk az adott farmban.

Terveznek további fejlesztéseket, kiegészítőket lehet majd vásárolni az egyes Meerkatokhoz, egy új sapka, fülbevaló vagy sál pedig minden pénzt megér majd! Van egy fontos fogalom az ilyen NFT gyűjteményeknél, a floor-price, azaz a legalcsonyabb ár, amiért még kapható egy-egy darab az adott sorozatból. Ha menő a sorozat, akkor emelkedik a floor price. A Mad Meerkatnál most ez 5199 CRO-nál jár, kb egy hónapja még 500 CROkörnyékén járt.

A másik projekt, amit észrevettem, inkább vicc kategória. Pixeles grafikával pingvineket rajzoltak a sneakypenguins.club oldalán. Szegény pingvineket pusztítja a globális felmelegedés (azaz deflationary a cucc) és mi pedig 50 CRO-ért megmenthetünk közülük egyet, saját tárcánkba menekítve a jószágot. Quak quak.

pengoo.png

A legnépszerűbb oldal, ahol adni-venni lehet a képeket jelenleg az opensea, viszont az Animal.farm fejlesztői is dolgoznak egy NFT partnerségen, amit a Loot-al hoznak össze hamarosan. Erről még csak annyi részletet tudunk, hogy drip-el is lehet majd fizetni a loot-ban, és egyes funkciók csak drippel lesznek elérhetők. Amint lesz fejlemény, írok róla. Szerinted ez a művészet jövője vagy kriptomilliomosok hóbortja, ami hamarosan a süllyesztőben végzi? Vettél már NFT-t? Ha igen, akkor kommentben büszkélkedj vele iziben!

Szólj hozzá

web3 blokklánc NFT defi