2022. már 02.

Útmutató: a Piggy Bank használata a theAnimal.farm-on

írta: divatmotoros
Útmutató: a Piggy Bank használata a theAnimal.farm-on

ljött az első nagyobb jelentőségű új funkció élesítése az theAnimal.farm defi projektben, amit a közösség javaslata alapján Piggy Bank-nak nevezett el a fejlesztő, ForexShark. Ez a funkció a Pigs/BUSD likviditási pár farmolására használható és ebben az útmutatóban leírtam a legfontosabb tudnivalókat az eredményes farmoláshoz.

Először is azoknak, akik még nem ismerik a theAnimal.farm oldalon lévő farmokat és poolokat itt egy útmutató a kezdéshez. A PIGS és a DOGS ennek a platformnak a saját jutalomtokenjei és önállóan poolokba, másik tokennel párosított LP-ként pedig farmokba tehetjük őket további jutalmakért. A PIGS-ek pedig egyben a tulajdonosi jogokat is adják azoknak, akik tartják ezt a tokent a tárcájukban, szavazhatnak a nagyobb döntésekről és cserébe BUSD jutalmat kapnak.

A Piggy Bank a Pigs/BUSD likviditási párnak ad egy új funkciót. Fontos különbség a többi farmhoz képest, hogy az ide berakott pénzt egyben nem tudjuk soha többet kivenni, de ez a tény ne riasszon el, mert a Piggy Bank akár napi 3%-os hozamot is fizet, azaz kb. 30 nap alatt visszakahatjuk a teljes befektetett összeget, amit aztán akár évekig is tovább fialtathatunk a napi 3%-nyi hozammal! Ráadásul a Piggy Bankban bizonyos időre lemondhatunk a jutalmak felvételéről és erre az időre egy progresszív plusz bónuszt kapunk, amire szintén alkalmazhatjuk a kamatos kamat hatását! Ezt a plusz bónuszt progresszíven, időben elosztva kapjuk meg. A lekötés idejének első 75%-ban csak a jutalom 30%-át kapjuk, az utolsó 25%-nyi idő alatt pedig a jutalom 70%-át. Ez az ábra jól mutatja, hogy időben hogyan kapjuk meg a bónuszt, aminek a legnagyobb értéke, hogy minden nap egy kicsivel többet tudunk kamatos kamattal növelni:

pb_01.jpg

Lássuk tehát, hogyan lehet betenni valamennyi pénzt a Piggy Bank-ba. Ehhez először is Pigs/BUSD likviditási párt kell csinálnunk, amire egy külön menüpont is van az Animal.farm oldalon, a bal szélső menüben:

pb0.jpg

1. lépés: kattints a "Liquidity" / "Add Pigs LP" menüpontra

2. és 3. lépés: a két Input mezővel állítsuk be, hogy mennyi PIGS és mennyi BUSD értéket akarunk betenni az LP-be. Ezeknek egyenlő értékűnek kell lenni, tehát érdemes úgy bekészítenünk a PIGS és BUSD mennyiségét a tárcánkban, hogy kb. egyenlő értékben legyenek az LP feltöltésekor.

4. lépés: a zöld "Supply" gombot megnyomva elbúcsúzunk a PIGektől és a BUSD-től, cserébe kapunk ugyanannyi értékű Pigs/BUSD LP-t.

Ezután az előkészítő lépéssor után már tényleg a Piggy Bank jön. Használd ezt a referral linket a "Piggy Bank"-hoz és kb. ezt fogod látni (a sárga karikák és szöveg nélkül persze...), a referralról pedig írok kicsit lejebb.

pb1_1.jpg

Itt az 5. lépésben az "Input" mezőben be tudjuk állítani a frissen megkreált LP-inket, aztán a 6. lépésben a fent már emlegetett "lekötés" hosszát tudjuk beállítani hetekben. Ez a lekötés azt jelenti, hogy a lekötés ideje alatt nem vesszük ki a napi kb. 3%-nyi hozamunkat, hanem benne hagyjuk a tőkénkkel együtt, viszont a lekötés ideje alatt akárhányszor használhatjuk a "Compound" funkciót, amivel a kamatos kamat hatását tudjuk növelni, a lekötésért megkapott bónuszra is. Érdemes akár több, kisebb részre bontani a befektetett pénzünket és többféle hosszra lekötni a kisebb részeket. Ezzel a technikával a rövidebb lekötésekből folyamatosan lesznek lejáró összegeink, amiknek a hozamát elkezdhetjük kivenni a rendszerből, a hosszabb lekötések viszont magasabb bónusszal fialnak majd.

Fontos tudni és kalkulálni vele, hogy a Piggy Bank-ba rakáskor egyszeri 5%-os díjat von le a rendszer a befeketett LP-nkből, a kivételkor pedig szintén van egy díj a PIGS token eladásakor. A Piggy Bankban a bedobott LP-inkért cserébe "Piglet"-eket kapunk, aminek az értékével nem is érdemes törődnünk, mert nem tudjuk eladni őket, csak arra kellenek, hogy "kitúrjál" nekünk a "Truffles"-eket, amikkel aztán "etethetjük" a Pigleteket, (visszaforgassuk a ("Compound")-al vagy eladjuk ("Claim"), minden nap, ha nincs lekötve a betétünk. A 3%-os napi hozam teljes értékét akkor kaphatjuk meg, ha legalább annyira (vagy még gyakrabban) használjuk a "Compound" funkciót (azaz a visszaforgatást), mint a többi játékos a Piggy Bankban. Ha túl gyakran vesszük ki a hasznot, akkor a napi hozamunk mértéke is csökkeni fog, lassanként, napról napra egyre kevesebb lesz a megtermelt "Piglet"jeink száma.

 A hozamainkat növelhetjük a drip-hez és az egész AnimalFarmhoz hasonló referral rendszerrel. Ha egy tárcáról a mi referral kódunkat használva tesz be valaki a Piggy Bankba (itt használhatod az enyémet), akkor a hivatkozott tárca referral bónuszt kap, aminek az értéke attól függ, hogy mennyi DOGS token van a tárcánkban. Ha van 2 DOGSunk, akkor 1% jutalmat kapunk, egészen 5%-ig, amihez 13 DOGS-ot kell tartanunk:

piggybank_referrals.png

A deposit fee (betétkor fizetendő díj) miatt nem érdemes több saját tárcával egymásra hivatkozni és úgy gyűjteni a referral összeget (mivel az kisebb lesz, mint amennyibe kerül a többszörös betét és kivétel díja).

Emergency End Stake: ha bármilyen végzetes okból mégiscsak szükségünk lenne a lekötött pénzre, akkor a berakott pénz 50%-át kapjuk vissza és nem kamatozik tovább a bennragadó 50% sem. Ezt tehát tényleg csak akkor használjuk, ha minden kötél szakad. 

Van még egy érdekes funkciója a PiggyBanknak, ugyanis a meglévő stake-jeinket elajándékozhatjuk egy másik tárcának. 

pb_gift.jpg

Ezzel a referral jutalmon felüli jutalmakat is lehet például adni másoknak, amivel kapcsolatban én is gondolkozom egy rendszeren, amiről hamarosan írok majd itt. Az elajándékozott stake-eket is leköthetjük egy bizonyos időre, ami segíti a projekt hosszú távú fenntarthatóságát.

Ha a Drip/BUSD Garden már ismerős az Animal.Farmon, akkor ezek a fogalmi megfelelések segíthetnek a Piggy Bank megértésében:

A Drip Gardenben lévő "Seeds" = Piggy Bank "Truffles"

A Drip Gardenben lévő "Plants" = Piggy Bank "Piglets"

Hajrá, bankoljátok a tárcátokat kövérre és ha van bármi kérdés, kommentáljátok bátran ide a poszt alá.

Szólj hozzá

útmutató defi Animal.farm piggybank