2022. jan 28.

Az élet a legjobb forgatókönyvíró

írta: divatmotoros
Az élet a legjobb forgatókönyvíró

Bizony néha a hírek érdekesebben festenek, mint néhány rosszabb kalandfilm. Nemrég írtam épp a DAO-król egy posztot és most az egyik benne szereplő, a wonderland.money nagyon aktuális lett.

Kezdődött azzal, hogy a kapcsolódó körben lévő MIM (elvileg stabil) token ára olyan zuhanásba kezdett, hogy csak na. Csúcsárából 90%-ot veszítve zuhant, zuhant, zuhant. Történetünknek két fontos szereplője Daniele, aki a mögöttes projektek kitalálója és nevezhetjük CEO-nak, míg a háttérben a kincstárat kezelő CFO beceneve Sifu.

screenshot_20220128-112648_twitter_1.jpg

Danielet eddig a többség korszakos zseninek és félistennek nevezte minimum, mert a tavalyi év végén száguldottak az árfolyamok. A rajongói imádták, mert a szintén két főhősünkhöz kapcsolódó abracadabra.money oldalon többféle pénznemben lehetett kölcsönt felvenni, majd azt is befektetve megtöbbszörözni a nyereséget. A kockázat ebben a játékban az, hogy ha a kölcsön fedezeteként felajánlott token értéke lecsökken, akkor egy határ alatt automatikusan likvidálják a pozíciónkat, eladják a fedezetként berakott tokent, hogy abból visszafizessük a kölcsönt és ezzel buktuk is a pénzünket. Na most a MIM zuhanása miatt be is indult egy ilyen likvidációs lánc és nagyon sokan elvesztették a teljes berakott pénzüket.

Hőseink eleinte jól állták a sarat, bár ők maguk is likvidálásra kerültek, de elmondásuk szerint 5 millió dollárnyi buyback"-el próbálták emelni az árfolyamot. Aztán másnap reggel európai idő szerint az árfolyam kicsit magára talált és emelkedni kezdett. A novemberi rekord 14.185 utáni 850-ről úgy 1400 környékére, ami még mindig 90% körüli bukót jelent sokaknak. A hatalmas bukó előtt még közel 1 milliárd dollár volt a kincstárban tartott érték, úgyhogy sokan egy későbbi feltámadásra számítottak. Elvégre ha jól forgatják a projekt gazdái ezt a pénzt, akkor szép hozamot termelhet, ami még visszaköszön majd az árfolyamban is.

A csavar a sztoriban ezután kezdődött. Danieletől láttam egy fura twitter bejegyzést, amiben leírta, hogy most sok támadás fogja érni Sifut, a CFO-t. Valami olyasmit írt, hogy ő többre becsüli a Sifuval közösen megtett utat annál, hogy a múltja miatt elítélje őt és mindenki követ el fiatalon hibákat. A defi szerinte arról szól, hogy mindenkit felszabadít és hajrá pénzügyi függetlenség! Meg még azt is írta, hogy ő a projektek kezdetekor nem tudott Sifu múltjáról. Na ezek után pár órával az derült ki, hogy Sifu minden bizonnyal az az ember, akit már többször elítéltek az USA-ban különféle pénzügyi csalásokért. Piramisjáték, bankkártyás adatokkal való visszaélés, satöbbi, változatos lista. Pár évet le is töltött ezekért, majd Kanadába költözött, és ott megcsinálta élete nagy dobását. Ami sajnos megint egy kriptotőzsde összeomlása volt, ahol eltűnt 169 millió dollár, meg Sifu akkori üzlettársa is, aki állítólag Indiában meghalt és sajnos a holttestet elégették még az azonosítás előtt. A pénz nagy része Sifunál volt, mert nyereségként még az összeomlás előtt kivette a tőzsdéből. állítólag plasztikai műtéteket csináltatott az arcán és azóta bujkált.

Ezek után mondhatjuk, hogy megingott a közösség bizalma, hiszen Sifu kezelte a csúcspontján kb. 1 milliárd dollárnyi kincstárat. Daniele annyi epés kommentet kapott (és akkor finom voltam a jelzőkkel, a kommentelők kevésbé), hogy pár órával később meglepő lépést tett. Nem rúgta ki Sifut a projektből, hanem jó DAO-hoz méltóan létrehozott egy szavazást, hogy maradjon-e Sifunál a kasszakulcs vagy esetleg váltsuk le.

Ez a szavazás most zajlik. Te bennehagynád még a maradék (kb 80%-al csökkent értékű) pozíciód ebben a DAO-ban? Elég sok menedzsment és PR tanulsága is van a sztorinak, a nagyobb összegekkel befürdött kriptoboyokat sajnálom igazán ebben a sztoriban. De akár egy Tarantino mozinak is jó alap, nem?

Szólj hozzá