2022. feb 05.

Az első lending platform a Cronos láncon: mimas.finance

írta: divatmotoros
Az első lending platform a Cronos láncon: mimas.finance

Kezdjük ott, hogy mire jó egy lending platform. Kicsiben (vagy nagyban) bankot játszhatunk, az ilyen platformokon kölcsönadhatunk másoknak kriptókat, amiért kamatot kapunk. Emellett a meglévő kriptóinkat fedezetül felajánlva mi is vehetünk fel kriptokölcsönt (általában másik kriptóban, mint ami a fedezet). Mi értelme van ennek?

Több is. Egyrészt ha például erős emelkedő piaci fázisban vagyunk, akkor némi plusz kockázattal nagyobb kosárral vehetünk részt az emelkedésben, mint amennyi kriptónk van. Ha van mondjuk 37 ETH-ünk (mai áron ez kb pont 100.000 USD, hogy könnyű legyen számolni), akkor ezt megtartva, de fedezetül felajánlva felvehetünk még kb 50%-nyi összeget más kriptóban, pl. USDC-ben, amiért megintcsak vehetünk ETH-et. Így ha felmegy 20%-al az ETH árfolyama, akkor nem csak 100.000*0.27 = 27.000 USD lesz a nyereségünk, hanem 150.000  * 0,27 (mínusz a kölcsön kamata) = 40.500 USD. Az, hogy melyik kripto fedezete után mennyi kölcsönt (hány %-nyit) vehetünk fel, általában kriptonként eltérő. A stabilcoinoknál nagyobb ez a százalék, akár 60-80% is lehet, a volatilisebb eszközöknél alacsonyabb ez a százalék.

Mind a fedezetként felajánlott pénz, mind a kölcsönvett pénz után kaphatunk jutalmat, ami bizonyos esetekben még a kölcsön kamatánál is magasabb % lehet. Ezt a példánkban a Mimas és az rMimas tokenekben kapjuk, aminek természetesen van árfolyamkockázata, de erről később.

Most nézzük meg konkrétan a MIMAS.FINANCE oldalt a cronos láncon, ahol ilyen ügyleteket bonyolíthatunk.

Ezen az oldalon jelenleg az alábbi tokeneket használhatjuk fedezetként: CRO, BTC, ETH, USDC, USDT és ugyanezekben a tokenekben vehetünk fel kölcsönt is:

m1.png

Az egyes tokenek melletti APY% több összetevőből áll, a jutalom egy kicsi részét kapjuk az adott tokenben, a többi részét Mimas és rMimas tokenekben. Például ha CRO-t teszünk most letétbe, akkor 19.15% jutalmat kapunk, ami így oszlik el az egyes tokenek között:

CRO-ban kapjuk - ezt azonnal eladhatjuk: 1.13%
MIMAS-ban kapjuk - ezt azonnal eladhatjuk: 3.56%
rMIMAS-ban kapjuk - ezt hat hónap várakozás után válthatjuk Mimas-ra: 14.45%
ÖSSZESEN: 19.15% 

Ez a része egyszerű, persze van kockázatunk: a jutalmunk értékének nagy részét ugyanis csak hat hónap múlva beváltható rMimas-ban kapjuk, tehát ha később ennek a tokennek az ára beszakad, akkor a jutalmunk értéke is jelentősen csökkenhet. Ehhez hasonlóan láthatjuk a kölcsövett összegeknél is a fizetendő kamatot és a felkínált jutalmat.

CRO-ban mi fizetjük: -4.86%
MIMAS-ban kapjuk - ezt azonnal eladhatjuk: 11.61%
rMIMAS-ban kapjuk - ezt hat hónap várakozás után válthatjuk Mimas-ra: 48.60%
ÖSSZESEN: 55.34% 

 Itt egy példa oldal, ennél összesen 41.722 dollárnyi fedezet került be, 13.511 dollárnyi kölcsönt vett fel és az egész össz-hozama éves 41,56% (ha a MIMAS árfolyama ugyanannyi lesz 6 hónap múlva, mint ma. Ha több, akkor jóval több a hozam, ha kevesebb, akkor pedig kevesebb.)

m2.png

 

Több dologra is érdemes figyelni egy ilyen kölcsönfelvétel előtt és közben. A legnagyobb veszély az, ha a felajánlott fedezet értéke a kritikus szint alá csökken, ami likvidálással jár. Ilyenkor az oldal automatikusan eladja a fedezetünket, kifizeti a tartozásunkat és leporolja a képzeletbeli tenyerét, mi meg üthetjük bottal a pénzünk nyomát. Ezért nem érdemes nagyon kicentizni a fenti képen látható "Borrow limit" értékét, ami azt jelzi, hogy mennyire vagyunk messze a likvidálástól. Ha számunkra kedvezőtlenül alakulnak az árfolyamok, akkor vagy plusz fedezetet kell betennünk, vagy valamennyit vissza kell fizetnünk a kölcsönből.

A mimas.finance oldalán azzal is foglalkoznunk kell, hogy mit kezdünk a jutalmainkkal. Az azonnal eladható MIMAS-t is betehetjük még 6 hónapra vagy flexibilis időtávra is plusz jutalmakért. Van egy likviditási pár farm is az oldalon, ahol az mm.finance oldalon képzett MIMAS / CRO likviditási párt tehetünk be plusz jutalmakért. Az rMimasokat pedig szintén stake-elhetjük további plusz jutalomért vagy elindíthatjuk a 6 hónapos visszaváltási időzítőt. Ezeket a funkciókat a három fenti lehetőség közül (Markets / Dashboard / MIMAS) a MIMAS oldalon találjuk.

A tapasztaltabb kriptósok általában ezekre a veszélyekre figyelmezetik a kezdőket:

- ne dőlj be a scammereknek (soha ne add ki a walleted jelszavát vagy kulcsaidat)

- ne kezdj tőkeáttételes tranzakciókba a központosított tőzsdéken

- ne vegyél fel ilyen hitelt, mint ez itt

Ha már a sima vétel-tartás kombinációval nem buktál eleget, akkor próbáld ki a fenti hármat (tetszőleges sorrendben). Persze ha a mimas.finance oldalt kellő körültekintéssel használod (pl. van egy jelentősebb rész stabilcoin is fedezetként berakva) és éppen szépen emelkedő piaci környezetben vagyunk, akkor egy kisebb %-nyi plusz forrással szép hozamokat lehet csinálni. Csak a likvidálástól mentsen meg a bika mindenkit!

Azok az igazán nagypályás játékosok, akik nagyon bíznak a kriptók hosszú távú emelkedésében, másra is használják az ilyen kölcsönt. Egy nagy adag kriptót beraknak fedezetként, a felvett kölcsönt költik el a megélhetésre meg mindenféle vásárlásra, a befektetett kriptó hozamaiból pedig időnként visszafizetik a kölcsönt, vagy legalább a kamatokat. Így lehet a részvénytulajdon és kriptotulajdon eladása nélkül is élvezni a nagytőke gyümölcsét, adót is optimalizálva. Sokan kritizálták ezért Elon Muskot is, aki tavaly viszont eladott egy jókora Tesla részvénycsomagot és be is fizette utána az adót. 11 milliárd dollárt.

Szólj hozzá

money web3 mimas cro blokklánc kripto defi passziv jovedelem mimas.finance