2022. jan 24.

Drip: piramisjáték? Ponzi-séma? Jogos a kérdés!

írta: divatmotoros
Drip: piramisjáték? Ponzi-séma? Jogos a kérdés!

Először is tisztázzuk, hogy mi a "Ponzi-séma" és mi a piramisjáték közötti különbség. Főleg az angolszász országokban terjed el a Ponzi-séma neve, nálunk Magyarországon ezt nem használják széles körben, inkább minden hasonló csalást piramisjátékként nevezünk. Pedig van egy fontos különbség a kettő között.

A Ponzi-sémákra az jellemző, hogy az ígéret a jó hozamú befektetés, de a régebbi belépők hozamait nem tényleges befektetési hozam fedezi, hanem az új belépők befizetéseiből fizetik ki a régieket. Ennek a működéséhez az kell,  hogy nagyobb összegben lépjen be új pénz a rendszerbe, mint amenyit a réginek ki kell fizetni. Nem fenntartható, előbb-utóbb összeomlik.

A piramisjátéknál viszont egy másik fontos jellemző miatt borul a kártyavár: mindenkinek új tagokat kell toboroznia maga alá a rendszerben és ez attól omlik össze, hogy elég hamar végtelen számú új belépőre lenne szükség a működéshez. Az exponenciálisan növekvő függvény sajnos ilyen. Ennek a kamatozásban kihasználhatjuk az erejét, itt írtam róla.

drip_drip.jpg

A drip-ben nem kötelező új tagokat beszervezned magad alá, nem ettől függ a napi jutalmak kifizetése. Persze jelentősen növeli a nyereséget, ha valaki nagy csapatot toboroz, de az ígért napi 1%-ot akkor is megkapod, ha senki sem  iratkozik fel a te ajánlókododdal. Ez inkább csak egy plusz lehetőség.

A drip hozamát a tranzakciókra kivetett adók (tax) biztosítják. Az első befizetésnek, az eladásnak, a "hydrate" gombbal végzett visszaforgatásnak is van egy 5-10% közötti levonása, amiből a kifizetéseket fedezik. Az is fontos jellemző, hogy minden egyes account kifizetése maximalizálva van 365%-ban, tehát nem fut el a végtelenbe a kifizetendő pénz mennyisége (ami miatt összeomolhatna a drip rendszere. Ezek miatt a fékek miatt szerintem a drip se nem ponzi, se nem piramisjáték.

Sajnos mégsem teljesen kockázatmentes a drip! Hiszen ahogy minden kripto ára eléggé volatilis, arra sincs garancia, hogy a drip árfolyama folyton emelkedni fog. Biztos lesz esés is és ha kevesebben vesznek, mint ahányan eladnának, akkor az árfolyam bizony elindulhat lefelé. Ezért fontos szabály, hogy csak annyit kockáztass, amit akár el is veszíthetsz.

A drip-el kapcsolatban nekem az a leginkább megggyőző, ahogy a fejlesztő csapat újabb és újabb módokon kreál vásárlási igényt a piacon. A drip alapjaira építették fel az Animal Farmot, ami önmagában is nagyon érdekes projekt, de egyben segíti a drip árfolyamának növelését is. A farm egyik fontos bevétel-szerző eszköze a "Drip Garden", amibe a driphez hasonlóan véglegesen lehet csak betenni, és napi 1-3%-nyit lehet kivenni, szépen apránként. A Gardenbe DRIP/BUSD lkviditási párt lehet betenni, amihez először drip-et kell venni. A farm úgy lett beállítva, hogy a hozama a ki és befizetések arányától függ. Ha sokan raknak befele pénzt, akkor nagyobb a már bent lévők hozama, ha sokan vesznek kifelé, akkor lecsökken a hozam. Így fenntarthatóvá válik a Garden és egyben folyamatos vételi igényt generál a drip iránt.

Bár angol oldalakon sokan "passzív jövedelemnek" hívják a dripet, szerintem nagyon is aktív hozzáállással szabad csak beleugrani. (Itt egy útmutató, ha te is beszállnál.) Figyelni kell az árfolyamokat és néhány naponta megnyomni a "Hyrdate" gombot a visszaforgatáshoz, néhány naponta pedig kivenni valamennyit és átváltani másra (BUSD, USDC, USDT) vagy berakni az Animal Farm Drip Gardenjébe. Igaz, hogy ez csak napi pár perc, de nem éppen passzív jövedelem, hanem egy folyamatosan gondozott, állandó figyelmet igénylő befektetési lehetőség. Amire nagyon igaz a kriptós alapelv: ha zöldben vagy és emelkedik minden, akkor ne felejts el profitot realizálni. Ha pedig minden zuhan és pirosak a grafikonok, akkor vagy védd a tőkéd stop-lossal, vagy csipegess és vásárolj plusz tételeket (amíg van miből). Nagyon nehéz elcsípni a piac alját és tetejét, szinte sosem sikerül teljesen. Inkább legyen kevesebb profit, de legyen, és védjük a már meglévő tőkénket a nagy zakóktól. Vagy zoomoljunk ki 10 éves időtávra és csak mosolyogni fogunk azon, hogy közben hányszor esett 50%-nál is nagyobbat a bitcoin.

Szólj hozzá

scam drip passziv jovedelem drip.community Animal.farm