2022. jan 15.

Útmutató: hogy lesz a forintból kriptód?

írta: divatmotoros
Útmutató: hogy lesz a forintból kriptód?

Az első lépés sokszor a legnehezebb, amit ebben a posztban segítek érthetőbbé tenni. Nekem bevált módszert írok le, amivel viszonylag alacsony költséggel tudsz forintról kriptóra váltani, akár kisebb összegeket is. Négy lépést kell végigcsinálni ahhoz, hogy az egyre kevesebbet érő forintocskánkból a kiszemelt kripto legyen.

ft_kripto_4_lepes_1.jpg

Kezdjük ott, hogy mi az a centralizált kriptotőzsde. Ez hasonít a hagyományos, pénzpiaci tőzsdékre, sok ilyen szereplő van (Binance, Kraken, Coinbase, Kucoin, stb.). Itt adhatjuk-vehetjük a kriptopénzeket és a legtöbb ad valamilyen lehetőséget a normál (fiat) pénz (azaz dollár, euró) befizetésére is. Amire érdemes ezeknél a szereplőknél figyelni, hogy a kényelemnek ára lehet. Például általában a bankkátyás befizetést akár 2-3%-os díjakkal teszik lehetővé, amit érdemes elkerülni. Nekem a crypto.com vált be ennél a lépésnél, ami egy feltörekvő szereplő. Sok helyen szerepelnek hirdetőként, láthatjuk logójukat a Forma-1, az NBA és más sporteseményeken, sőt a korábban Staples Center néven ismert stadiont is átnevezték Crypto.com Arena-ra. Napi forgalmuk alapján már a top10-be tartoznak és szerintem tovább is fognak bővülni. Hogy miért pont a crypto.com-ot használom és hogyan tudod a legjobban kiaknázni ezt a platformot, azt hamarosan leírom egy külön posztban. De most nézzük a négy lépét, hogy a forintot kriptovalutára tudd váltani:

1. lépés: forintból euró

Ahhoz, hogy ide beutalhassunk, először is a forintunkat dollárra vagy euróra kell váltani, ezekben a pénznemekben lehet a legkönnyebben bejutni a kriptotőzsdére. Itt választhatunk több opció közül:

  • a saját magyar bankunk (neeeee, drága lesz. Az árfolyam is rosszabb és a deviza utalás költsége is magas!)
  • valamelyik új fintech szereplő, Revolut vagy Wise. Ezek sem hibátlanok de olcsóbb lesz sokkal.

A Revoluttal nekem nem volt szerencsém. Nem igazán mozgattam rajtuk nagyobb összegeket, mégis egy kicsit nagyobb utalásom után leblokkolták a számlámat és hosszanas (2 hétig) vizsgálták a tranzakciót, miközben látszólag semmi sem történt. Ugyanazt az automata cset üzeneteket kaptam a sürgetésemre. Végül visszautalták a saját bankszámlámról beutalt pénzt és azóta elég fagyos a viszonyunk. Gondolom nem hiányzom nekik de én már nem merek nagyobb összegeket elküldeni oda. Bevált helyette a Wise, ahol viszont eddig semmi gondom nem volt, sok sikeres tranzakció erősíti a barátságunkat. Először a wise-ban válaszd ki a forint számládat, nyomd meg a "Hozzáad" gombot, válaszd a "Pénz hozzáadása különböző fizetési módokkal" lehetőséget, írd be az összeget, és végül válaszd a "Saját kezűleg indított banki átutalás"-t. Ez lesz a legolcsóbb verzió. A következő képernyőről írd fel valahová magadnak az "Útmutató banki átutaláshoz" rész alatti dolgokat, különösen a "közlemény"-t, ami nálam egy betű és 7 szám. Ezt kell beírnod majd közleménynek a forintos utalásodba! Fontos, hogy a magyar bankszámládnál legyen ez a kód a közlemény, különben nem tudják a wise-nél hozzád rendelni a beérkezett forintot. Ha megvan ez a kód, akkor menj a saját forintos bankod webbankjába és utald el a forintot a wise-nak. NE FELEJTSD EL A KÖZLEMÉNYT!!!! Miután a wise-on megérkezett a  forint, a forint számlád menüjében keresd meg az "Átváltás" funkciót és váltsd át euróra az összeget.

 2. lépés: eurót a kriptotőzsdére

A következő lépés, hogy a wise.com-on csücsülő eurónkat átpasszoljuk a kriptotőzsdére, ebben az esetben a crypto.com applikációjába. Ezt androidra és IOS-re is le lehet tölteni, egy gyors regisztrációra lesz szükség, ami után van egy kicsit hosszadalmasabb lépés is első alkalommal. Ezt sok helyen angolul KYC-nek (know your customer) hívják, itt valamilyen dokumentummal bizonyítani kell, hogy mi vagyunk mi. Nekem az ELMÜs számla pdf változatát elfogadták, de lehet bankszámlakivonatot vagy telefonszámlát is beküldeni. Az a fontos, hogy az állandó lakcímünk és a nevünk szerepeljen a papíron. A wise-ból többféle utalást is indíthatunk, nekem a legolcsóbb, 0.28 euróba kerülő átutalás is 15-30 percek alatt átért (hétköznap, napközben) a crypto.com-ra. Az utalás előtt a "Fiat wallet"-ben a "Transfer", majd "Deposit" menüpontot keresd meg, és az első beutalás előtt itt tudod megnézni az euros utaláshoz szükséges számla adatokat. Ezeket az adatokat kell megadnod a wise-ban az átutaláskor. A közlemény itt is kritikus!

3. lépés: EUR / USDC váltás

  Ezt a lépést már a crypto.com app-ban csináljuk és itt válik a hagyományos fiat pénzünk kriptopénzzé. Ez adózási szempontból fontos pillanat, szükség lesz rá később. Fontos a jó árfolyam is és éppen ezért bontom két lépésre az átváltást. Először a crypto.com fiat wallet-jére beérkezett eurót átváltom USDC stabilcoin-ra. Ez a kriptovaluta értékében az USA dollárhoz van rögzítve, ha hihetünk a kibocsátójának (a Center, a Coinbase és a Circle Financials), akkor csak készpénz és amerikai kincstárjegyek vannak minden egyes kibocsátott USDC mögött letétben.

4. lépés: USDC-ből tetszőleges kriptovaluta

Most jön a lényeg: végre van egy stabilcoinunk, ami ugyan kriptovaluta, de jellegénél fogva nem fog se felmenni, se lezuhanni az ára az USA dollárhoz képest. Tehát ha szeretnél jó hozamokat vagy árfolyamnyereséget elérni, át kell váltanod valamilyen egyéb eszközre. Ez lehet bitcoin, ethereum, ha a két legnagyobb szereplő sikerére fogadnál, hosszú távon ebben bőven van még fantázia. Vagy lehet CRO, ami a crypto.com saját kriptopénze, esetleg egy jó kis meme-coin (kutyás, cicás, madaras pénz érdekel?), amiket első lépésként nagy népszerűségük ellenére sem ajánlanék. Kicsit ismerkedj a kriptó világával, nézegesd pár hónapig a projekteket és az árfolyamokat, és majd ha már jobban érted egy kicsit, hogy mi mozgatja a keresletet és a kínálatot, akkor sokkal jobb döntésekkel bukhatsz ugyannakkorát, vagy még nagyobbat, mint most, kezdőként.

Ezt a lépést úgy szoktam csinálni, hogy kihasználom a crypto.com/exchange felületét, ahol a crypto.com applikációnál sokkal jobb árfolyamokon kereskedhetsz. A crypto.com applikáció kényelmes, egyszerű, ezért cserébe kicsit nagyobb különbségeket adnak meg az eladási és a vételi árak között, azaz ha veszel valamit, kicsit több USDC-t fogsz érte fizetni, és ha eladsz egy kriptot, akkor kicsit kevesebb USDC-t kapsz érte, mintha ugyanazt a tranzakciót a crpyto.com/exchange felületén csinálod. Először az Exchange-re is külön kell regisztrálni, érdemes ugyanazzal az email címmel, mint amit az appban használtál, mivel a két felület között ingyenesen tudod mozgatni a kriptóidat. Ha már külső walletbe vagy másik kriptotőzsdére mozgatod át az értékeidet, akkor minden blokkláncon más-más értékű tranzakciós díjat (gas fee) kell fizetned. Ez is egy fontos szempont a crypto.com saját blokklánca, a cronos és a saját valutája, a CRO mellett, itt ugyanis sokkal alacsonyabbak a gas fee-k, mint például az ethereum hálózaton. A tranzakciókhoz szükséges díjak fedezésére mindig érdemes valamekkora összeget megtartani CRO-ban a crypto.com esetén, mert ha majd később át szeretnéd küldeni valahová a pénzed, akkor szükséged lesz 1-2 CRO-ra. Ha pedig mélyebbre süllyedsz velem a defi világába, akkor lesznek bőven tranzakcióink. Most megnéztem az elmúlt negyedévemet és hatszáznál is több tranzakcióm volt, pedig nem ezzel foglalkozom egész nap.

Ha ezt a négy lépést végigcsináltad, akkor máris van valamennyi kriptód, amihez gratulálok! Írok majd pár olyan projektről, ahol a megszokott banki kamatok sokszorosát kaphatjuk, persze sokkal nagyobb kockázat mellett. Ha már blokkláncról blokkláncra is rutinosan ugrándozol (erről itt egy külön poszt), akkor megnézheted például a Binance Smart Chainen lévő drip projektet, amiről a blogom is kapta a nevét. Itt írtam róla bővebben.

Szólj hozzá

útmutató forint usd eur cro kripto crypto.com