2022. jan 28.

Útmutató: likviditási pár kezelése PancakeSwapon

írta: divatmotoros
Útmutató: likviditási pár kezelése PancakeSwapon

A likviditási párok (LP-k) fontos részei a defi világának. Segítségükkel lehet decentralizált módon váltani egyik tokent a másikra. Ehhez az szükséges, hogy minél több felhasználó adjon azonos dollár értékben két tokenből egy likviditási párba. Minél nagyobb két token között a likviditás, annál kevésbé változik az árfolyamuk egy-egy tranzakció miatt. Cserébe az LP-t adók jutalmat kapnak az egyes váltási tranzakciókból, viszont viselik az "impermanent loss" kockázatát. Mit jelent ez? Amíg nem veszed ki a likviditási párodat, addig semmit. Ha viszont a berakás után az egyik vagy másik token értéke nagyot változik, akkor rosszabbul jársz, mintha külön-külön lettek volna a tárcádban a tokenek. Itt egy jó kalkulátor, amivel modellezheted, hogy mi történik az árfolyamok változásakor.

Ha szeretnél te is létrehozni egy likviditási párt (LP), akkor menj a pancakeswap.finance oldalra. A jobb felső sarokban nyomd meg a "Connect Wallet" gombot, fogadd el a felugró ablakban a tranzakciót. Ezután keresd meg a felső menüben a "Trade" menüpontot, és a lenyíló résznél válaszd az alsó, "Liquidity" menüpontot.

pc1.png

Ha eddig eljutottál, akkor egy ilyen képernyőt kell látnod, ahol felsorolják a meglévő LP-jeidet. Nekem itt éppen Drip/BUSD van a tárcámban. Ha még nincs LP-d egyik tokenpárban sem, akkor ez a lista nyilván üres lesz:

pc2.png

Ezután nyomd meg a türkiz "Add Liquidity" gombot, és erre vált a képernyő:

pc3.png

Ezen a képernyőn értelemszerűen válaszd ki az egyik és a másik tokent, aminek a váltásához likviditást szeretnél biztosítani. Használd a "Select a currency" gombokat, majd állítsd be az értékeket. A jelenlegi árfolyamoktól függően az oldal az egyik token beállítása után már ki is írja, hogy mennyi kell a másik tokenből a párhoz. Ha megvagy az összegekkel, nyomd meg a "Supply" gombot.

Innentől kezdve a tárcádból levonásra kerül az a két token, amikből az LP-t létrehoztad, és ugyanitt megtalálod a későbbiekben az LP-jeidet. A váltosok során beszedett díjak egy kis százalékát megkapod, amit az LP értékében írnak jóvá. Amikor felbontod az LP-det, akkor kapod meg, annyival többet fog érni az LP-d a berakáshoz képest. Jó váltást, ha ezt megcsináltad, akkor te is részese lettél egy "Automated Market Maker"-nek.

Szólj hozzá

útmutató váltás blokklánc kripto defi