2022. jan 16.

Mi az a defi? Efik vagy iffák?

írta: divatmotoros
Mi az a defi? Efik vagy iffák?

Ha már megismerkedtél a centralizált kriptotőzsdékkel, esetleg nyitottál is egy crypto.com accountot, akkor menjünk egy lépéssel tovább. Mi az a defi? Decentralizált Finance, azaz olyan pénzügyi szolgáltatások, alkalmazások, amiket valamelyik blokkláncon tudunk használni. Nincs mögötte egy-egy nagy, tőkeerős cég, akár a 14 éves szomszéd srác is írhatta a defi appot, ha ismeri a Solidity programnyelvet és megértette a blokklánc működését. Aztán ha felrakta a webre, akár tízmillió dollárokat is belepakolhattak tőkeerős kripto felhasználók, az egyszer megírt szerződéseket nem lehet módosítani, ketyegnek a dolgok az eredeti szabályok szerint.

Persze ha később kiderül, hogy a kódban volt egy vészkijárat, amin át az összes pénzzel meglépett a 14 éves szomszéd srác, akkor így jártál, miért nem nézted át te is a forráskódot a githubon? A hagyományos banki szereplők piacát szeretnék forradalmasítani ezek az appok, de még nagyon korai fázisban járunk. Vannak már olyan funkciók, amiket kiaknázhatunk a kriptopénzeink gyarapítására, de valós kockázatok is rejlenek még a szektorban. Csak annyi pénzt kockáztass, aminek az elvesztését túléled és tudsz róla mosolyogva mesélni az ismerőseidnek vagy majd az unokádnak. Vagy a 14 éves szomszéd srácnak.

 A defi alkalmazásokat általában egy web3-képes böngészővel lehet használni, erre két opció is létezik. Vagy mobilra telepítesz egy olyan tárcát (walletet), mint a Metamask vagy a Trustwallet, esetleg a crypto.com saját defi walletje, és annak a beépített böngészőjét használhatod. Ha egy sima web-böngészővel próbálsz megnyitni egy defi appot, akkor többnyire betölt az oldal, mindent látsz rajta, de amikor megnyomod a "Connect wallet" gombot, akkor kapsz egy hibaüzenetet, pl. "Provider not found". Ezen úgy lehet segíteni, ha a második opciót használod, ami egy böngészőbe telepíthető "extension" (pl. Metamask chrome-hoz). Ha ez is fenn van a gépeden, akkor már működni fognak a web3 defi alkalmazások is.

Arról korábban írtam, hogy én hogy szoktam a magyar bankszámlámról kriptókat venni a crypto.com-on. Ha ezzel megvagy, akkor már csak kriptopénzt kell mozgatnod a walletedbe, és utána kezdődhet a defi-buli.

Fontos mellékszál: a központosított tőzsdékről saját walletbe mozgatás a blokkláncon történik, ezért ezek után gas fee-t kell fizetned. Amíg csak egy központosított tőzsdén kereskedsz, addig a blokklánc felől nézve nem birtoklod az adott kriptókat. Úgy lehet elképzelni, mintha egy nagy gyűjtőszámlán csücsülne az összes CRO, ami crypto.com-on elérhető, és lenne egy külön nyilvántartás arról, hogy melyik felhasználóé mennyi ebből a közösből. A blokkláncon ezek a CRO-k egy nagy közös címen csücsülnek. Amikor átrakod innen a saját, pl. Metamask-al generált fiókodba a kriptódat, akkor kerül valójában a nagy közös crypto.com-os CRO fiókból a te saját, egyedi tárcacímedre.

Az is fontos, hogy nem a Metamask tárolja a pénzedet, hanem minden a blokkláncban van eltárolva, mindenki által láthatóan. A tárcád csak egy megjelenítő eszköz, ami megmutatja a blokkláck aktuális állapotát. Itt böngészheted például a crypto.com cronos láncának a tranzakcióit. Azt nem tudjuk, hogy az egyes wallet-címek mögött melyik ember van, de az összes tranzakciót megnézegetheti bárki, bármikor. A Metamask beállításáról, és az egyes láncok közötti pénzküldésről fogok írni külön posztokat. Meg arról is, hogy miért ne add meg soha senkinek a titkos kulcsod, a 12 szavadat és más biztonsági tippeket is összegyűjtök egy külön posztban.

Lássunk néhány példát defi alkalmazásokra:

Pénzek váltása: Cronos láncon mm.finance, vvs.finance vagy a chronaswap. A BSC (Binance) láncon a pancakeswap.finance a legismertebb. Itt érdekes lehet megérteni, hogy mi a különbség a központi tőzsdék és a defi módon működő AMM-ek (automated market maker) között. A központi kriptotőzsdék a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan működnek, van egy ajánlati könyv, amibe gyűlnek az eladási és vételi ajánlatok, aztán a rendszer párosítja ezeket, ha megfelelőek a feltételek (azaz van azonos áron vételi és eladási mennyiség). Ezzel szemben az automated market makerek úgy működnek, hogy maguk a felhasználók tehetnek be a rendszerbe likviditást egymással párosított pénzekkel, pl. azonos értékű CRO-t és MMF-et. A likvidást biztosítók cserébe jutalékot kapnak a váltások után, viszont plusz kockázatot is futnak, amit az imparment loss jelent. Itt egy jó összefoglaló erről (és egy kalkulátor).

Láncok közötti pénzküldés: ezeket sokszor hívják bridge-nek, a cronos-bsc között az evo defi bridge-et szoktam használni. Bár van egy kis díja a küldésnek, eddig bevált a sebessége miatt. A kriptopénzek láncok közötti küldözgetése volt nekem eddig a legnehézkesebb része a kriptóknak. Nagyon vigyázni kell, hogy a megfelelő beállításokkal csináljunk mindent, mert ha rossz valami, akkor végleg elveszíthetjük a pénzünket. Sokat keresgéltem mindig, hogy az adott láncon elérhető-e az adott pénz valahogy, és engem az Ethereum lánc magas gas fee-jei teljesen elijesztettek az ETH-től. Aztán végül a cronos-bsc és avalanche hálózatokon csináltam eddig a legtöbb tranzakciót, ezeken sokkal alacsonyabbak a gas feek. Érdemes megnézni a multichain-t és az elk.finance-t is. Az ELK is egyre több blokkláncon elérhető és a bridge-ük ElkNet Bridge néven érhető el.

Stake, farming (szlengben sztékelés és farmolás): A staking jelenti azt a lehetőséget, hogy egy időre (vagy rugalmas ideig) lekössük a kriptónkat és cserébe ugyanabban a kriptóban vagy egy másik pénznemben jutalmakat kapjunk. Itt is van pár buktató, amire érdemes figyelni. Például arra, hogy a jutalmul kapott pénz árfolyama hogyan alakul, csökken, nő vagy épp nullához konvergál. A farming esetén pedig nem egy, hanem több, általában két pénzt teszünk be valamennyi időre, aztán kapjuk a jutalmakat, és viseljük az "impermanent loss" kockázatát. Nekem cronos láncon tetszik az mm.finance vaultja és szintén az mm.finance "Savanna" néven futó stakingje, bár az indulása óta az MMF és az MMO ára is eléggé sokat esett. Még nagyobb zakó volt a vvs.finance saját pénze, egyetlen mentségük lehet az általános pirosodás a kriptó piacokon, ami a CRO-t már 2021 karácsonya óta nyomja lefelé. Ez vitte magával az egész cronos ökoszisztémát, de jönnek még a zöld gyertyák a grafikonon, ne tessék aggódni. Apropó, gyertyák, a dexscreener-ről volt már szó? Itt szoktam nézegetni a sokféle kripto árfolyamokat. Másik lehetőség a vicces nevű poocoin.app, ahol a tárcádat csatlakoztatva a vételi és eladási tranzakcióidban is gyönyörködhetsz a grafikonon.

Kölcsönzés kripto fedezet mellett: itt megfelelően kezelve a kockázatokat(!) a saját tőkédnél többel is termelhetsz hozamot. Az alapelv annyi, hogy beteheted meglévő pénzeidet fedezetként, ezért eleve kapsz valamekkora jutalmat, amíg bent tartod. Viszont a betett pénzed valamekkora %-át felveheted kölcsönként, és itt kezdődhet az érdekes rész. Ha elrontod a dolgot, és a fedezeted értéke már kevesebb lesz, mint amennyi kölcsönt felvehetsz, akkor automatikusan megtörténik a likvidálás, azaz búcsút intettél a fedezetül berakott pénzednek. Ha viszont úgy választasz pénzeket, hogy ez ne fordulhasson elő, akkor a saját pénzednél több, a kölcsönbe felvett pénz is jutalmakat termelhet. Erre egy konkrét példa lehet a mimas.finance oldalon az, ha USDC/USDT fedezet mellett felveszel USDT/USDC hitelt, abból pedig veszel egy olyan kriptót, aminek az emelkedésére számítasz, és azt is beteszed fedezetként ugyanide.

Mivel ez egy nemrég indult platform, a saját tokenjükben szórják a jutalmakat a hitelként felvett összegek után is. Bár fizetned kell a kamatot (jelenleg -9.68%), de kapsz azonnal elkölthető MIMASt (+14.18%) és hat hónap múlva elkölthető rMIMAS-t (+43.6%), ami összesen +48.09% éves jutalmat jelent a felvett összegre, plusz jutalmat kapsz a betett fedezet után is (USDC esetén 30.38%). Ha közben a MIMAS értéke csökken, akkor kevesebb értéket kaptál, ha viszont emelkedik, akkor többet. Úgyhogy itt két dologra kell nagyon figyelni: ne legyél likvidálva, maximum 70-75%-át vedd fel a felvehető kölcsönnek és ezért egyik szemeddel folyamatosan figyeld az árfolyamokat, hogy ha kell, akkor vissza tudd fizetni a kölcsönt likvidálás előtt (vagy be tudj tenni plusz fedezetet). A másik szemed pedig a MIMAS árfolyamon legyen, hogy ha nagyot emelkedik, akkor adj el a jutalmakból, valamilyen stabilcoinba, USDC-be vagy USDT-be! Egyszerű, nem? Eséskor veszünk, emelkedéskor eladunk.

Szólj hozzá

web3 cro mozgatás blokklánc kripto defi passziv jovedelem