Kriptó projektekről írunk

Drip - cseppenkénti gazdagság

Drip - cseppenkénti gazdagság

Kriptó szleng - ABC

2022. január 18. - divatmotoros

kirptoszleng.jpg

anti-whale’ mechanism
Ezzel akadályozzák meg egy-egy projektben, hogy egyes szereplők (bálnák) nagyobb összegekket egyszerre mozgatva manipulálják az árakat. Általában maximálják az egy tranzakcióban eladható/vehető összegeket vagy tárcánként maximálják a presale-ben megvehető összeget, mint az Animal Farmban.

Account
Kb. mint egy bankszámla, itt tárolhatjuk a kriptónkat. Egy walleten belül lehet több accountunk is.

Audit
Az új projekteket ezzel foglalkozó cégekkel bevizsgáltathatják a fejlesztők. Az auditot végző ilyenkor átnézi a projekt kódjait és egy szempontrendszer alapján értékeli a kockázatokat. Az audit eredményét közzéteszik. IIlyen audit cég a Rugdoc vagy a Paladin.

Bálna
Egy kriptóban nagypályás tulajdonos. Itt vannak a kategóriák a bitcoinra:

Hosszúszárnyú (Humpback) >5000 BTC
Bálna (whale) >1000 BTC
Cápa (shark) 500-1000 BTC
delfin (dolphin) 100-500 BTC
hal (fish) 50-100 BTC
Polip (octopus) 10-50 BTC
Rák (crab) 1-10 BTC
Shrimp (garnéla) <1 BTC

Te melyikbe tartozol és melyikben leszel egy év múlva?

Blokchain
Maga a blokklánc, ami eloszottt módon tárolja az összes tranzakciót, azaz nem egy helyen van meg minden, hanem minden résztvevő számítógépen, így nagyon megbízható a működés.

Can the devs do something?
Az okosszerződések élesítése után már nem módosíthatók, így ezt a mondatot gyakran viccből írják olyankor, amikor esnek az árak.

Coin
Minden coin egyben token is, de nem minden token coin. A coinok elsődleges célja az értékmegőrzés és a fizetés, pénzhelyettesítő eszközök. Általában a coin-oknak van saját blokkláncuk, a tokenek pedig egy másik coin blokkláncát használják.

Daily reward token
Olyan kripto, ami naponta (vagy más gyakorisággal) valamilyen jutalmat fizet. Ez lehet egy fix érték vagy valamilyen százalék. Általában ennek forrása a vételkor és eladáskor levont jutalék/százalék. Sok projekt kifullad a kezdeti lelkesedés és vásárlások után, de vannak fenntartható(nak tűnő) változatai. Ilyen a drip és az Evergrowcoin is.

DAO
Decentralizált, autonóm szervezet: olyan kripto projekt, aminél a programozók előre lefektetik a működési szabályokat és a projektben részt vevő tulajdonosok alakíthatják szavazásokkal a későbbi döntéseket.

DOXED
Egy projekt fejlesztőit az audittal foglalkozó cégek leellenőrzik, elteszik az irataik másolatát és ők tényleg tudják, hogy ki az adott fejlesztő akkor is, ha nem teszik ezt közzé a projekt oldalán.

Farming
Általában egy likviditás pár letétbe helyezése, amiért jutalmat kapunk.

FOMO
Fear of missing out - félelem, hogy kimaradsz. Ez általában az exponenciálisan növekvő fázisban használt fogalom, amikor ész nélkül vesszük az adott pénzt.

FUD
Fear, uncertainity, doubt: félelem, bizonytalanság és kétely. Ez pedig a FOMO ellentéte, amikor minden kilátástalannak tűnik egy pár százalékos esés vagy oldalazás során.

Green Candles
Zöld gyertyák: az árakat megjelenítő grafikonoknál használják, emelkedő árfolyamnál láthatjuk, az elmúlt időszak adsvételeinek emelkedő jellegét mutatja. Mindig ezeket várjuk!

Halving cycle
A bitcoin hosszú távú ciklusainak alapját az adja, hogy kb. négy évente megfeleződik az új blokkok előállításáért adott jutalom mennyisége, azaz egyre kevesebb úk bitcoin kerül forgalomba.

Holding the bag
Tartjuk a(z üres) pénzeszsákot: lásd pump-and-dump. Akit megszivattak, azok csinálják.

Impermanent loss
Az automated market makereknél a résztvevő felhasználók által adott likviditás kockázata. Ugyanakkora értékben kell két pénznemet összepárosítani és letétbe tenni. Ha az egyik pénznem értéke jelentősen csökken, akkor kevesebbet kapunk vissza, mint amennyit betettünk. Ha pedig az egyik pénz nagyot emelkedik, akkor pedig kevesebbet kapunk annál, mintha nem tettük volna párosítva likviditásba, hanem simán tartottuk volna a tárcánkban. Itt egy jó kalkulátor, be kell írni az induló árfolyamot és a visszavételkori árfolyamot, és kiszámolhatjuk, hogyan jártunk volna jobban.

Life-changing money (egyesek szerint wife-changing money)
Amikor bejön az 5x, 10x, 100x-os árfolyamemelkedés, akkor káromkodva felhívod a főnököd és új életet kezdesz. Vagy a második verzióban lecserélheted az asszonyt. Non-pc vicceskedés.

LP-pair (liquidity pool)
Az automated market makereknél a résztvevő felhasználók biztosítják a váltásokhoz szükséges likviditást. Ugyanakkora értékben kell két pénznemet összepárosítani és letétbe tenni. Jutalmul a váltásokból egy százalékos részt megkaphatunk, de futjuk az impermanent loss kockázatát.

Presale
Új pénzek kibocsátásakor használt technika, a kezdeti tőkét gyűjtik össze így a fejlesztők.

Pump-and-dump
Egy influencer hinti az igét, hogy jó lesz, aztán sok madár rárepül és utána gyorsan eladnak a nagy tulajok mindent, a madarak meg ott maradnak és tartják (az üres) zsákokat. Lásd még: holding the bag.

Red Candles
Piros gyertyák: az árakat megjelenítő grafikonoknál használják, esésben lévő árfolyamnál láthatjuk, az elmúlt időszak adsvételeinek eső jellegét mutatja. Mindig ezeket utáljuk! (kivéve, ha shortoltunk)

rug-pull
Kirántják a szőnyeget: amikor a gonosz fejlesztők a kezdeti tőkebeáramlás után lelépnek és bedöntik a projektet, ami üres ígéret marad.

Staking
Egy pénz letétbe helyezése valamilyen jutalomért. Lehet rugalmas, ilyenkor bármikor felvehető, vagy lehetnek előrek kikötött időablakok (pl. 1 hónap, fél év, stb.), amíg nem vehetjük ki a betett pénzt.

Token
Nem minden token coin. A tokeneknek általában az értékmegőrzésen (pénzen) felül más funkciói is vannak. Például okosszerződések, vagy az NFT. Általában a coin-oknak van saját blokkláncuk, a tokenek pedig egy másik coin blokkláncát használják.

Whitelist
A presale egyik változata, amikor meghívásos alapon vagy valamilyen feltételek teljesítése esetén jogot kapunk egy új coin vagy token megvásárlására.

 

Lehet 20%-ot keresni 48 óra alatt?

Lehet 20%-ot keresni két nap alatt? Pénteken megmondom. A korábban már megénekelt drip fejlesztői csináltak egy újabb projektet, ami tavaly december végén indult. Az orwelli állatfarm témájára húzták rá és több új fejlesztéssel tovább javították a drip továbbra is elég erős ígéreteit, kiegészítve azt egy újabb réteggel.

manor.jpg

Amikor kibocsátanak egy új tokent, akkor többféle módszert alkalmaznak. Lehetnek privát, barátoknak, befektetőknek meghirdetett körök az induló tőke gyűjtésére, gyakran lehet whitelist-re feliratkozni, azaz jogot szerezni az induló áron való vásárlásra. Vannak új projekteket indító oldalak, launchpadok (pl. a pinksale vagy a dexpad), ahol nekünk szimpatikus projektekbe ugorhatunk be korai fázisban. Nagy kockázat, nagy nyereség, vagy teljes bukó és nullázás pár nap vagy hét alatt.

Az Animal Farm egy elnyújtott presale folyamattal működik, L1-nek és L2-nek nevezett fázisokkal. Az L1 fázis két hétig tart, kedden lesz vége. Ezután indul egy 48 órás átmeneti időszak, majd csütörtöktől élesedik az L2 fázis, ami már a végleges, hossszan működő verzió lesz. Az "Animal Farm" című regényben az állatok forradalmáról olvashatunk, főszereplők a disznók és a kutyák, erről kapták a pénzek is a nevüket. A REV, mint revolution az első fázis főszereplője. Az L1 alatt REV-ben kiadott jutalmakat lehet gyűjteni stake-elésért (BNB, BUSD, ETH, BTC és még néhány kriptó letétbe helyezéséért) és farmolással (REV/BUSD, REV/BNB, BUSD/DRIP, BNB/BUSD és még sok más pár letétbe helyezésével). Az első fázis egyetlen célja az, hogy minél több REV tokent gyűjthessen mindenki, aki részt szeretne venni az L2-ben. A két fázis közötti 48 órában (e hét keddtől csütörtökig) annyi történik, hogy aki még nem vett REV-et, az beszállhat BUSD-vel és 10% kedvezményt kap, aki pedig már az L1-ben is részt vett, azok az addig gyűjtött REV-eket 20%-al többre értékelve válthatják át a végleges PIG és DOG tokenekre,

Az egész presale úgy lett kialakítva, hogy több irányból árfelhajtó hatás érje a REV-et és hosszú távon segítse a DRIP-et is. Van ugyanis a driphez hasonló funkciója az Animal Farmnak, ami a "DRIP Garden" nevet kapta. Ez ugyanúgy viselkedik, mint a drip feneketlen kútja, csak ide nem drip-et lehet bedobni, hanem DRIP/BUSD likviditást, és annak adja vissza kb. 3%-át naponta. Tehát magasabb a hozama, mint a dripnek, de nagyobb a kockázata is. Emellett kihasználják a drip-ben lévő tőkét, az Animal Farm L1 fázisa alatt begyűjtött likviditást és a befizetésekkor levont díjakat pedig átmozgatják az L2 fázisba, és ott fogják az első 50-60 nap alatt visszaadni jutalomként a PIG tokeneket tulajdonlók számára. Az Animal Farmban a DOG tokenek a jutalmak, és ezeket is lehet stake-elni és farmolni, így a kezdeti L1-L2 fázis után sem késő beszállni. A kedden induló 48 óra egy erős rallit hozhat a REV-nek, hiszen sokan csak most hallottak erről a projektről és csak veszik majd a REV-et, mintha nem lenne holnap. Akik pedig 2 hete gyűjtögették, nem akarják eladni, hiszen eleve kapnak 20% bónuszt a PIG/DOG-ra való átváltáskor. Amitől az ára persze szépen haladhat felfelé. Meglátjuk, a nagylábujjam én is beledugtam a projektbe két hete, úgyhogy beszámolok majd róla, ha nyerek, ha bukok. Legalább nektek nem kell (bukni). Nyerni lehet, ha kipróbálnád, akkor most a legjobb taktika venni egy kis REV-et minél előbb ezen a linken keresztül, és csütörtökig mereven figyelni az árát itt:

 Az első két hét előtt is volt egy REV pre-sale, ahol 7.2 dollárért lehetett egy REV-et megvenni, de tárcánként maximum 1000 dollár volt a limit. Az első percekben felugrott a REV ára 240 dollárig, annyira vették. Erről sajnos lemaradtam, de aki benne volt, az most elégg mosolyog a 130-as áron. Nekik 18,5x-ös szorzójuk van eddig. Kíváncsi vagyok a folytatásra. Az egyszerűbb nyomon követés érdekében betettem egy kisebb kerek összeget, és pár naponta megírom, hogy mennyire hasít a projekt, hány százalékon állunk a mai naphoz képest. Induljon a rakéta, mai értékünk (nevezzük AF-indexnek az Animal Farm nyomán): AF=100.

Mi az a defi? Efik vagy iffák?

Ha már megismerkedtél a centralizált kriptotőzsdékkel, esetleg nyitottál is egy crypto.com accountot, akkor menjünk egy lépéssel tovább. Mi az a defi? Decentralizált Finance, azaz olyan pénzügyi szolgáltatások, alkalmazások, amiket valamelyik blokkláncon tudunk használni. Nincs mögötte egy-egy nagy, tőkeerős cég, akár a 14 éves szomszéd srác is írhatta a defi appot, ha ismeri a Solidity programnyelvet és megértette a blokklánc működését. Aztán ha felrakta a webre, akár tízmillió dollárokat is belepakolhattak tőkeerős kripto felhasználók, az egyszer megírt szerződéseket nem lehet módosítani, ketyegnek a dolgok az eredeti szabályok szerint.

Persze ha később kiderül, hogy a kódban volt egy vészkijárat, amin át az összes pénzzel meglépett a 14 éves szomszéd srác, akkor így jártál, miért nem nézted át te is a forráskódot a githubon? A hagyományos banki szereplők piacát szeretnék forradalmasítani ezek az appok, de még nagyon korai fázisban járunk. Vannak már olyan funkciók, amiket kiaknázhatunk a kriptopénzeink gyarapítására, de valós kockázatok is rejlenek még a szektorban. Csak annyi pénzt kockáztass, aminek az elvesztését túléled és tudsz róla mosolyogva mesélni az ismerőseidnek vagy majd az unokádnak. Vagy a 14 éves szomszéd srácnak.

 A defi alkalmazásokat általában egy web3-képes böngészővel lehet használni, erre két opció is létezik. Vagy mobilra telepítesz egy olyan tárcát (walletet), mint a Metamask vagy a Trustwallet, esetleg a crypto.com saját defi walletje, és annak a beépített böngészőjét használhatod. Ha egy sima web-böngészővel próbálsz megnyitni egy defi appot, akkor többnyire betölt az oldal, mindent látsz rajta, de amikor megnyomod a "Connect wallet" gombot, akkor kapsz egy hibaüzenetet, pl. "Provider not found". Ezen úgy lehet segíteni, ha a második opciót használod, ami egy böngészőbe telepíthető "extension" (pl. Metamask chrome-hoz). Ha ez is fenn van a gépeden, akkor már működni fognak a web3 defi alkalmazások is.

Arról korábban írtam, hogy én hogy szoktam a magyar bankszámlámról kriptókat venni a crypto.com-on. Ha ezzel megvagy, akkor már csak kriptopénzt kell mozgatnod a walletedbe, és utána kezdődhet a defi-buli.

Fontos mellékszál: a központosított tőzsdékről saját walletbe mozgatás a blokkláncon történik, ezért ezek után gas fee-t kell fizetned. Amíg csak egy központosított tőzsdén kereskedsz, addig a blokklánc felől nézve nem birtoklod az adott kriptókat. Úgy lehet elképzelni, mintha egy nagy gyűjtőszámlán csücsülne az összes CRO, ami crypto.com-on elérhető, és lenne egy külön nyilvántartás arról, hogy melyik felhasználóé mennyi ebből a közösből. A blokkláncon ezek a CRO-k egy nagy közös címen csücsülnek. Amikor átrakod innen a saját, pl. Metamask-al generál fiókodba a kriptódat, akkor kerül valójában a nagy közös crypto.com-os CRO fiókból a te saját, egyedi tárcacímedre. Az is fontos, hogy nem a Metamask tárolja a pénzedet, hanem minden a blokkláncban van eltárolva, mindenki által láthatóan. A tárcád csak egy megjelenítő eszköz, ami megmutatja a blokkláck aktuális állapotát. Itt böngészheted például a crypto.com cronos láncának a tranzakcióit. Azt nem tudjuk, hogy az egyes wallet-címek mögött melyik ember van, de az összes tranzakciót megnézegetheti bárki, bármikor. A Metamask beállításáról, és az egyes láncok közötti pénzküldésről fogok írni külön posztokat. Meg arról is, hogy miért ne add meg soha senkinek a titkos kulcsod, a 12 szavadat és más biztonsági tippeket is összegyűjtök egy külön posztban.

Lássunk néhány példát defi alkalmazásokra:

Pénzek váltása: Cronos láncon mm.finance, vvs.finance vagy a chronaswap. A BSC (Binance) láncon a pancakeswap.finance a legismertebb. Itt érdekes lehet megérteni, hogy mi a különbség a központi tőzsdék és a defi módon működő AMM-ek (automated market maker) között. A központi kriptotőzsdék a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan működnek, van egy ajánlati könyv, amibe gyűlnek az eladási és vételi ajánlatok, aztán a rendszer párosítja ezeket, ha megfelelőek a feltételek (azaz van azonos áron vételi és eladási mennyiség). Ezzel szemben az automated market makerek úgy működnek, hogy maguk a felhasználók tehetnek be a rendszerbe likviditást egymással párosított pénzekkel, pl. azonos értékű CRO-t és MMF-et. A likvidást biztosítók cserébe jutalékot kapnak a váltások után, viszont plusz kockázatot is futnak, amit az imparment loss jelent. Itt egy jó összefoglaló erről.

Láncok közötti pénzküldés: ezeket sokszor hívják bridge-nek, a cronos-bsc között az evo defi bridge-et szoktam használni. Bár van egy kis díja a küldésnek, eddig bevált a sebessége miatt. A kriptopénzek láncok közötti küldözgetése volt nekem eddig a legnehézkesebb része a kriptóknak. Nagyon vigyázni kell, hogy a megfelelő beállításokkal csináljunk mindent, mert ha rossz valami, akkor végleg elveszíthetjük a pénzünket. Sokat keresgéltem mindig, hogy az adott láncon elérhető-e az adott pénz valahogy, és engem az Ethereum lánc magas gas fee-jei teljesen elijesztettek az ETH-től. Aztán végül a cronos-bsc és avalanche hálózatokon csináltam eddig a legtöbb tranzakciót, ezeken sokkal alacsonyabbak a gas feek. Érdemes megnézni a multichain-t és az elk.finance-t is. Az ELK is egyre több blokkláncon elérhető és a bridge-ük ElkNet Bridge néven érhető el.

Stake, farming (buta szlengben sztékelés és farmolás): A staking jelenti azt a lehetőséget, hogy egy időre (vagy rugalmas ideig) lekössük a kriptónkat és cserébe ugyanabban a kriptóban vagy egy másik pénznemben jutalmakat kapjunk. Itt is van pár buktató, amire érdemes figyelni. Például arra, hogy a jutalmul kapott pénz árfolyama hogyan alakul, csökken, nő vagy épp nullához konvergál. A farming esetén pedig nem egy, hanem több, általában két pénzt teszünk be valamennyi időre, aztán kapjuk a jutalmakat, és viseljük az "impermanent loss" kockázatát. Nekem cronos láncon tetszik az mm.finance vaultja és szintén az mm.finance "Savanna" néven futó stakingje, bár az indulása óta az MMF és az MMO ára is eléggé sokat esett. Még nagyobb zakó volt a vvs.finance saját pénze, egyetlen mentségük lehet az általános pirosodás a kriptó piacokon, ami a CRO-t már 2021 karácsonya óta nyomja lefelé. Ez vitte magával az egész cronos ökoszisztémát, de jönnek még a zöld gyertyák a grafikonon, ne tessék aggódni. Apropó, gyertyák, a dexscreener-ről volt már szó? Itt szoktam nézegetni a sokféle kripto árfolyamokat. Másik lehetőség a vicces nevű poocoin.app, ahol a tárcádat csatlakoztatva a vételi és eladási tranzakcióidban is gyönyörködhetsz a grafikonon.

Kölcsönzés kripto fedezet mellett: itt megfelelően kezelve a kockázatokat(!) a saját tőkédnél többel is termelhetsz hozamot. Az alapelv annyi, hogy beteheted meglévő pénzeidet fedezetként, ezért eleve kapsz valamekkora jutalmat, amíg bent tartod. Viszont a betett pénzed valamekkora %-át felveheted kölcsönként, és itt kezdődhet az érdekes rész. Ha elrontod a dolgot, és a fedezeted értéke már kevesebb lesz, mint amennyi kölcsönt felvehetsz, akkor automatikusan megtörténik a likvidálás, azaz búcsút intettél a fedezetül berakott pénzednek. Ha viszont úgy választasz pénzeket, hogy ez ne fordulhasson elő, akkor a saját pénzednél több, a kölcsönbe felvett pénz is jutalmakat termelhet. Erre egy konkrét példa lehet a mimas.finance oldalon az, ha USDC/USDT fedezet mellett felveszel USDT/USDC hitelt, abból pedig veszel egy olyan kriptót, aminek az emelkedésére számítasz, és azt is beteszed fedezetként ugyanide.

Mivel ez egy nemrég indult platform, a saját tokenjükben szórják a jutalmakat a hitelként felvett összegek után is. Bár fizetned kell a kamatot (jelenleg -9.68%), de kapsz azonnal elkölthető MIMASt (+14.18%) és hat hónap múlva elkölthető rMIMAS-t (+43.6%), ami összesen +48.09% éves jutalmat jelent a felvett összegre, plusz jutalmat kapsz a betett fedezet után is (USDC esetén 30.38%). Ha közben a MIMAS értéke csökken, akkor kevesebb értéket kaptál, ha viszont emelkedik, akkor többet. Úgyhogy itt két dologra kell nagyon figyelni: ne legyél likvidálva, maximum 70-75%-át vedd fel a felvehető kölcsönnek és ezért egyik szemeddel folyamatosan figyeld az árfolyamokat, hogy ha kell, akkor vissza tudd fizetni a kölcsönt likvidálás előtt (vagy be tudj tenni plusz fedezetet). A másik szemed pedig a MIMAS árfolyamon legyen, hogy ha nagyot emelkedik, akkor adj el a jutalmakból, valamilyen stabilcoinba, USDC-be vagy USDT-be! Egyszerű, nem? Eséskor veszünk, emelkedéskor eladunk.

 

Miért pont a crypto.com-ot és a CRO-t használom?

A kriptók világában óriási a választék, rengeteg az új projekt és rengeteg tűnik el. Nézzük azokat a szempontokat, ami miatt a crypto.com-ot választottam a kriptóba való belépési felületként.

cryptocom.jpg

1. méret: elég nagy szereplőt kerestem. Ha már centralizált kripto tőzsdére bízzuk a pénzünket, akkor érdemes olyat választani, aminek a méretében hiszünk. A crypto.com-nak van egy 750M dolláros biztosítása és bár még feltörekvő szereplő, de elég nagyra nőtt. Már tízmillió ügyfelük van és nekem a Forma-1 jelenlétük validálta igazán. Persze egy drága szponzoráció lehet intő jel is, de szerintem a stratégiájuk alapján jófelé mennek. Azt hirdetik, hogy mindenkinek lehetővé akarják tenni a kriptókkal való kereskedést, ez jó irány. Elvégre engem is elértek, nemigaz?

2. funkciók: nekem fontos kényelmi funkciókat adnak, amiben két dolgot emelnék ki: egy VISA kártya, amin a költéseid után 1-8% közötti visszatérítést kapunk a saját kriptopénzükben, CRO-ban. Emellett a hosszabb távra lekötött kriptók után 8-14%-os hozamokat kaphatunk, ami nekem szintén fontos választási szempont volt. Én nem szeretnék napi kereskedésben hullámvasutazni, 3-6 hónapokra le tudom kötni az ide berakott pénzt és azért egy USDC-n kapott 10-12%-os kamat szerintem elég jó ajánlat. Ha magasabb összeget is le tudunk kötni fél évre, akkor pedig magasabb szintű kártyákat is választhatunk, amiből a havi ingyenes Netflix és Spotify önmagában megéri.

3. díjak: az ethereum hálózaton egy-egy tranzakció néha 100-200 dolláros gas fee-vel történik, ami az én tranzakciós méreteimet elnézve siralmasan magas költségszint lenne. A crypto.com saját blokkláncán, a cronos-on egy-egy tranzakció költsége 0,5 - 1 CRO, ami a jelenlegi árfolyam mellett kb. 50 dollárcentet jelent. Na ez már sokkal barátibban hangzik!

4. bővülési potenciál: azzal, hogy akár sok száz milliós új ügyfélkört tűztek ki maguk elé, és tudatosan a kriptoban még nem tapasztalt embereket prübálják elérni, szerintem jó irányba haladnak. Mivel ez egy kripto viszonylatban is fiatal ökoszisztéma, akár komoly felértékelődés is várhat a CRO-ra. Ha a most lekötött öszegek 2x, 3x vagy 5-10x-es áron forognak majd 1-2 év múlva, akkor jól döntöttünk a crypto.com mellett. A CRO-n túl pedig sok új projekt érkezik a cronos láncra, szóval a nagyobb kockázatot vállaló, kísérletező kedvű bátrak itt is nagyokat kaszálhatnak.

+1: a vezetője Kris Marszalek egy lengyel csóka. Sztereotíp vagyok, de "polska wegry dwa bratanki"

Ahogy a szlogenjük mondja: "Fortune Favors the Brave" - azaz bátraké a szerencse. Ha kedvet kaptál a kriptózáshoz, itt egy poszt arról, hogy hogyan tudod a forintodat négy lépésben kriptóra váltani

Ha pedig regisztálnál a crypto.com-ra, akkor használd ezt a linket (vagy add meg ezt a kódot referral-ként: se8rszd9b9 ), és mindketten kapunk 25 dollárt.

Hogy lesz a forintból kriptód?

Az első lépés sokszor a legnehezebb, amit ebben a posztban segítek érthetőbbé tenni. Nekem bevált módszert írok le, amivel viszonylag alacsony költséggel tudsz forintról kriptóra váltani, akár kisebb összegeket is. Négy lépést kell végigcsinálni ahhoz, hogy az egyre kevesebbet érő forintocskánkból a kiszemelt kripto legyen.

ft_kripto_4_lepes_1.jpg

Kezdjük ott, hogy mi az a centralizált kriptotőzsde. Ez hasonít a hagyományos, pénzpiaci tőzsdékre, sok ilyen szereplő van (Binance, Kraken, Coinbase, Kucoin, stb.). Itt adhatjuk-vehetjük a kriptopénzeket és a legtöbb ad valamilyen lehetőséget a normál (fiat) pénz (azaz dollár, euró) befizetésére is. Amire érdemes ezeknél a szereplőknél figyelni, hogy a kényelemnek ára lehet. Például általában a bankkátyás befizetést akár 2-3%-os díjakkal teszik lehetővé, amit érdemes elkerülni. Nekem a crypto.com vált be ennél a lépésnél, ami egy feltörekvő szereplő. Sok helyen szerepelnek hirdetőként, láthatjuk logójukat a Forma-1, az NBA és más sporteseményeken, sőt a korábban Staples Center néven ismert stadiont is átnevezték Crypto.com Arena-ra. Napi forgalmuk alapján már a top10-be tartoznak és szerintem tovább is fognak bővülni. Hogy miért pont a crypto.com-ot használom és hogyan tudod a legjobban kiaknázni ezt a platformot, azt hamarosan leírom egy külön posztban. De most nézzük a négy lépét, hogy a forintot kriptovalutára tudd váltani:

1. lépés: forintból euró

Ahhoz, hogy ide beutalhassunk, először is a forintunkat dollárra vagy euróra kell váltani, ezekben a pénznemekben lehet a legkönnyebben bejutni a kriptotőzsdére. Itt választhatunk több opció közül:

  • a saját magyar bankunk (neeeee, drága lesz. Az árfolyam is rosszabb és a deviza utalás költsége is magas!)
  • valamelyik új fintech szereplő, Revolut vagy Wise. Ezek sem hibátlanok de olcsóbb lesz sokkal.

A Revoluttal nekem nem volt szerencsém. Nem igazán mozgattam rajtuk nagyobb összegeket, mégis egy kicsit nagyobb utalásom után leblokkolták a számlámat és hosszanas (2 hétig) vizsgálták a tranzakciót, miközben látszólag semmi sem történt. Ugyanazt az automata cset üzeneteket kaptam a sürgetésemre. Végül visszautalták a saját bankszámlámról beutalt pénzt és azóta elég fagyos a viszonyunk. Gondolom nem hiányzom nekik de én már nem merek nagyobb összegeket elküldeni oda. Bevált helyette a Wise, ahol viszont eddig semmi gondom nem volt, sok sikeres tranzakció erősíti a barátságunkat. Először a wise-ban válaszd ki a forint számládat, nyomd meg a "Hozzáad" gombot, válaszd a "Pénz hozzáadása különböző fizetési módokkal" lehetőséget, írd be az összeget, és végül válaszd a "Saját kezűleg indított banki átutalás"-t. Ez lesz a legolcsóbb verzió. A következő képernyőről írd fel valahová magadnak az "Útmutató banki átutaláshoz" rész alatti dolgokat, különösen a "közlemény"-t, ami nálam egy betű és 7 szám. Ezt kell beírnod majd közleménynek a forintos utalásodba! Fontos, hogy a magyar bankszámládnál legyen ez a kód a közlemény, különben nem tudják a wise-nél hozzád rendelni a beérkezett forintot. Ha megvan ez a kód, akkor menj a saját forintos bankod webbankjába és utald el a forintot a wise-nak. NE FELEJTSD EL A KÖZLEMÉNYT!!!! Miután a wise-on megérkezett a  forint, a forint számlád menüjében keresd meg az "Átváltás" funkciót és váltsd át euróra az összeget.

 2. lépés: eurót a kriptotőzsdére

A következő lépés, hogy a wise.com-on csücsülő eurónkat átpasszoljuk a kriptotőzsdére, ebben az esetben a crypto.com applikációjába. Ezt androidra és IOS-re is le lehet tölteni, egy gyors regisztrációra lesz szükség, ami után van egy kicsit hosszadalmasabb lépés is első alkalommal. Ezt sok helyen angolul KYC-nek (know your customer) hívják, itt valamilyen dokumentummal bizonyítani kell, hogy mi vagyunk mi. Nekem az ELMÜs számla pdf változatát elfogadták, de lehet bankszámlakivonatot vagy telefonszámlát is beküldeni. Az a fontos, hogy az állandó lakcímünk és a nevünk szerepeljen a papíron. A wise-ból többféle utalást is indíthatunk, nekem a legolcsóbb, 0.28 euróba kerülő átutalás is 15-30 percek alatt átért (hétköznap, napközben) a crypto.com-ra. Az utalás előtt a "Fiat wallet"-ben a "Transfer", majd "Deposit" menüpontot keresd meg, és az első beutalás előtt itt tudod megnézni az euros utaláshoz szükséges számla adatokat. Ezeket az adatokat kell megadnod a wise-ban az átutaláskor. A közlemény itt is kritikus!

3. lépés: EUR / USDC váltás

  Ezt a lépést már a crypto.com app-ban csináljuk és itt válik a hagyományos fiat pénzünk kriptopénzzé. Ez adózási szempontból fontos pillanat, szükség lesz rá később. Fontos a jó árfolyam is és éppen ezért bontom két lépésre az átváltást. Először a crypto.com fiat wallet-jére beérkezett eurót átváltom USDC stabilcoin-ra. Ez a kriptovaluta értékében az USA dollárhoz van rögzítve, ha hihetünk a kibocsátójának (a Center, a Coinbase és a Circle Financials), akkor csak készpénz és amerikai kincstárjegyek vannak minden egyes kibocsátott USDC mögött letétben.

4. lépés: USDC-ből tetszőleges kriptovaluta

Most jön a lényeg: végre van egy stabilcoinunk, ami ugyan kriptovaluta, de jellegénél fogva nem fog se felmenni, se lezuhanni az ára az USA dollárhoz képest. Tehát ha szeretnél jó hozamokat vagy árfolyamnyereséget elérni, át kell váltanod valamilyen egyéb eszközre. Ez lehet bitcoin, ethereum, ha a két legnagyobb szereplő sikerére fogadnál, hosszú távon ebben bőven van még fantázia. Vagy lehet CRO, ami a crypto.com saját kriptopénze, esetleg egy jó kis meme-coin (kutyás, cicás, madaras pénz érdekel?), amiket első lépésként nagy népszerűségük ellenére sem ajánlanék. Kicsit ismerkedj a kriptó világával, nézegesd pár hónapig a projekteket és az árfolyamokat, és majd ha már jobban érted egy kicsit, hogy mi mozgatja a keresletet és a kínálatot, akkor sokkal jobb döntésekkel bukhatsz ugyannakkorát, vagy még nagyobbat, mint most, kezdőként.

Ezt a lépést úgy szoktam csinálni, hogy kihasználom a crypto.com/exchange felületét, ahol a crypto.com applikációnál sokkal jobb árfolyamokon kereskedhetsz. A crypto.com applikáció kényelmes, egyszerű, ezért cserébe kicsit nagyobb különbségeket adnak meg az eladási és a vételi árak között, azaz ha veszel valamit, kicsit több USDC-t fogsz érte fizetni, és ha eladsz egy kriptot, akkor kicsit kevesebb USDC-t kapsz érte, mintha ugyanazt a tranzakciót a crpyto.com/exchange felületén csinálod. Először az Exchange-re is külön kell regisztrálni, érdemes ugyanazzal az email címmel, mint amit az appban használtál, mivel a két felület között ingyenesen tudod mozgatni a kriptóidat. Ha már külső walletbe vagy másik kriptotőzsdére mozgatod át az értékeidet, akkor minden blokkláncon más-más értékű tranzakciós díjat (gas fee) kell fizetned. Ez is egy fontos szempont a crypto.com saját blokklánca, a cronos és a saját valutája, a CRO mellett, itt ugyanis sokkal alacsonyabbak a gas fee-k, mint például az ethereum hálózaton. A tranzakciókhoz szükséges díjak fedezésére mindig érdemes valamekkora összeget megtartani CRO-ban a crypto.com esetén, mert ha majd később át szeretnéd küldeni valahová a pénzed, akkor szükséged lesz 1-2 CRO-ra. Ha pedig mélyebbre süllyedsz velem a defi világába, akkor lesznek bőven tranzakcióink. Most megnéztem az elmúlt negyedévemet és hatszáznál is több tranzakcióm volt, pedig nem ezzel foglalkozom egész nap.

Ha ezt a négy lépést végigcsináltad, akkor máris van valamennyi kriptód, amihez gratulálok! Írok majd pár olyan projektről, ahol a megszokott banki kamatok sokszorosát kaphatjuk, persze sokkal nagyobb kockázat mellett. Ha már blokkláncról blokkláncra is rutinosan ugrándozol (erről itt lesz egy külön poszt), akkor megnézheted például a Binance Smart Chainen lévő drip projektet, amiről a blogom is kapta a nevét. Itt írtam róla bővebben.

Sok vagy kevés napi 1%? A kamatos kamatról.

Ha választhatnál, hogy (A) kapsz ma 1.000.000 Ft-ot vagy (B) adok 10.000 Ft-ot, ami napi 1%-kal gyarapodik, akkor melyiket választanád? Na? Egy milla most vagy nevetséges tíz rugó egy nevetséges kamattal?

Itt egy táblázat, ami segít a döntésben:

 Eltelt idő  (A) opció: 1M Ft  (B) opció: rongyos 10 rugó napi 1% kamattal  Napi kamat (1%)  (B) teljes összege
1 nap  1.000.000 Ft  10.000  100 Ft  10.100 Ft
2 nap  1.000.000 Ft  10.100  101 Ft  10.201 Ft
3 nap  1.000.000 Ft  10.201  102 Ft  10.303 Ft
1 hónap  1.000.000 Ft  13.345  133  13.478 Ft
2 hónap  1.000.000 Ft  17.987  179 Ft  18167 Ft
3 hónap  1.000.000 Ft  24.244  242 Ft  24.486 Ft
1 év  1.000.000 Ft  374.093  3.740 Ft  377.834 Ft
2 év  1.000.000 Ft  14.134.534 Ft  141.345 Ft  14.275.879 Ft
3 év  1.000.000 Ft  534.051.228 Ft   5.340.512 Ft  539.391.741 Ft

 

Azért 2022 is jobban indult volna, ha a második évben járó napi 141.345 forint megjelent volna a számládon, nemigaz? Ha mélyebben érdekel a kamatos kamat számítás, akkor itt a sulinet leírása, 12. osztályos tananyag.

Ha pedig kihasználnád a kamatos kamatot, a drip pont napi 1%-os kamatot fizet a berakott összegre. Igen, NAPI 1%-ot. Itt egy rövid leírás róla.

süti beállítások módosítása