2022. jan 22.

Zuhannak a kriptók, most mi lesz?

írta: divatmotoros
Zuhannak a kriptók, most mi lesz?

Sajnos azt, hogy mi lesz, én sem tudom. Viszont azt leírom, hogy a vérzivataros, 20-30%-os esések ellenére miért bízom (egyes) kriptók hosszú távú emelkedésében jobban, mint a hagyományos pénzek vásárlóerejében. 

bitcoin_fall.jpg

Először is fontos az időtáv. Ne vegyünk kriptót (és más volatilis, kockázatos befektetést) olyan pénzből, amire hamarosan vagy egy kötött időpontban szükségünk lesz. A részvényeket, ETF-eket is legaláb 5+ éves időtávra ajánlják a befektetési tanácsadók (ami én nem vagyok, csak a véleményem írom le). A kriptó is nagyon kockázatos, ezért bizonytalan, hogy mikor mennyit tudsz kivenni. Ha viszont kizoomolunk, az elmúlt években a bitcoin átlagos éves hozama 94.4% volt (közben a legrosszabb évben: 72.6%-ot vesztett, a legjobb évben pedig 302.8%-ot emelkedett.

Másodszor nem minden kriptó arany, ami kriptó. Mielőtt bármilyek kriptót megveszed, értsd meg az adott projektet, nézz utána, olvasd el az adott projekt oldalán a dokumentációt. Lépj be a projekt Telegram vagy Discord csatornájára, kövesd Twitteren és ne higgy csak az influencereknek és csak az olyan blogoknak, mint ez itt. Simán lehet, hogy a dripet benéztem és egy hatalmas átverés. Szerintem nem az és alaposan utánajártam, de te se spórold meg a saját kutatást és megértést. Az új kriptók túlnyomó többsége nem létezik majd három év múlva, úgyhogy vaktában vásárolni kb. olyan, mint lottózni. Alapos kutatás után meg olyan vásárolni kb, mint a tippmix. Kicsit jobban érted, kicsit több az infód, de ugyanúgy bukhatod a téted, ha nem jön be a projekt.

Miért vagyok a december óta tartó esések óta mégis optimista? Azért, mert a tőkepiac és a kripto piac is fel-le megy. Nagy esések, nagy zuhanások jellemzik és a kriptóban még nagyon korán van. Kevesen használják, viszont egyre inkább halad a szélesebb tömegek felé. 1995-ben Bill Gates teljesen őrültnek tűnt a tévéinterjúban, amikor arról beszélt, hogy az internetet milyen sokan fogják használni és mennyire megváltoztatja majd a világot. Akkor még nagyon kevesen hittek neki, és nézd meg, hol tartunk ma az internetnek köszönhetően. A kriptókkal most ott tartunk, mint 1995-ben az internettel.

Aztán másik fontos érvem, amiért az ajánlott 1-3%-nál a saját megtakarításaim sokkal nagyobb részét forgattam át kriptókba az, ahogy a világ gazdasági vezetői a COVID okozta - tényleg drámai - gazdasági helyzetre reagálnak. A fiat pénzek (USD, EUR, forint, stb.) a most éppen gyorsuló infláció miatt ma már észrevehetően veszítenek az értékükből. Olyan ütemben nyomtatják a pénzt mind Kínában, mind az USÁban és az Európai Unióban, ami példátlan. Itt ez a három ábra, kettő (kína és eu) a pénznyomtatásról, az amerikai pedig az USA államadósságának emelkedéséről:

jen.jpg total_eur_circ.jpg us_debt.jpg


Engem megdöbbent ez a három ábra és főleg az, hogy a forgalomban lévő ÖSSZES USA dollár 80%-a az elmúlt két évben került kibocsátásra! Szóval szerintem a most tapasztaltnál is nagyobb infláció lesz és azt, ha kiengedtél a palackból, sokkal nehezebb megfékezni, mint gondoljuk. Már ma is egy erős tendencia a nyugat-európai és amerikai nagyvárosokban, hogy a fiatalok saját lakáshoz jutása szinte lehetetlen, a felkapott környékeken a bérlés sem elérhető, annyira drága. A klímaváltozás egyik keserű mellékhatása az élelmiszerelőállítás nehézsége és az emelkedő élelmiszer-árak. A bitcoin sok okos ember szerint védelmet jelenthet ez ellen az infláció ellen. 

További bíztató fejlemény szerintem, hogy mostanában egyre-másra születnek olyan újabb defi projektek, amik egyre többféle pénzügyi funkciót valósítanak meg a kriptók terén is. Ilyenek a decentralizált váltók (Automated Market Maker), mint a pancakeswap.finance a BSC láncon vagy az mm.finance a Cronoson, a lending (kölcsönzési) platformok, például a celsius, a Compound vagy a Cronos láncon a mimas.finance. Ezeknél a bankok kihagyásával válthatunk, kamatoztathatunk vagy kaphatunk és adhatunk kölcsönt, mindegyik funkciónál jutalmakat kapva a nyereségből vagy díjakból. Ugyanezek a funkciók elérhetők a legtöbb centralizált szereplőknél is, mint a Binance vagy a Kucoin vagy a crypto.com. Vannak persze még bizonytalan vagy már biztosan bukott koncepciók a defiben is, a DAO-k mostani vesszőfutásáról itt írtam.

Tehát van egyre több pénzügyi funkció és befektetési, farmolási (kamatoztatási) lehetőség. Akár napi 1%-ot is kaphatunk egy olyan tokenben, ami a januári általános zuhanás ellenére emelkedni tudott. van egy már elég nagy, de még sokszáz millióval bővülő felhasználói bázis és van egy nagyon borús kilátás a hagyományos pénzpiacokon. Ezért teszek (egyre nagyobb) téteket a kriptókra és hamarosan leírom egy posztban azt is, hogy miket válogattam eddig össze. Lesz köztük sikeres és hatalmas bukó is.

Szólj hozzá

blokklánc kripto crypto.com passziv jovedelem drip.community Animal.farm