2022. jan 21.

Olympus DAO és klónjai: menny, pokol, menny?

írta: divatmotoros
Olympus DAO és klónjai: menny, pokol, menny?

Az OlympusDAO az Avalanche blokkláncon volt sokáig az etalon és villámgyorsan készült számtalan forkja más láncokon. Ezek a forkok tulajdonképpen az eredeti projekt másolatai, aminél nagyon hasonló a koncepció és a grafikai megjelenés is, vagy kisebb-nagyobb fejlesztéseket csinálnak egyes funkciókban. Ilyen Olympus DAO klónok például a FortuneDAO és PegasusDAO a cronoson,  a GalaxyGoggle először Avalanche-on most pedig a BSC-re költöztetve és talán a legnagyobb, a wonderland.money az Avalanche-on.

Mi is az a DAO? A betűszó a Distributed, Autonomous Organisation rövídítése, ami elosztott (nem központosított), önrendelkező szervezet jelent magyarul. A kriptó világában ezek olyan projektek, amit a fejlesztők az indulás után úgy működtetnek, hogy fontos kérdésekben megszavaztatják a token tulajdonosait. Mindenki a tulajdonolt részarányának megfelelő szavazati erővel bír. Itt láthattok példákat ilyen szavazásokra.

Ezen DAO-knak az a jellemzője, hogy nagyon magas APY%-al jutalmazzák a staket (azaz a lekötést). Repkednek az 50.000% - 200.000% közötti éves hozamok. Ezzel együtt jár általában a token értékének gyors inflálódása is, ahogy létrehozzák a rengeteg új egységet a jutalmak miatt. A játék fő kérdése: jobban járok-e a magas %-ú jutalmak miatti növekedéssel, mint amennyit veszít ugyanezen idő alatt az egyes pénzegységek értéke?

A stake-ereknek kifizetett jutalmakat ezek a protokollok a bondingnak nevezett folyamatban gyűjtik. Ezek a hagyományos bondokhoz hasonlóan jutalmat adnak azért, ha csak később kérjük a pénzünket és addig berakjuk a kibocsátóhoz. Például ezeknél a DAOknál a ma kedvezményes áron kifizetett tokent 5 nap múlva kapjuk meg. Ha akkor többet ér a token, mint amennyiért vettük, akkor jó nekünk, a projekt pedig az előre befizetett pénzből növeli a kincstárát (Treasury).

Az Olympus példájánál maradva van még két fontos szabály. Minden $OHM-ot legalább $1-al fedeznek a kincstáron keresztül. Innen származik a "Risk Free Value (RFV)", azaz a "kockázatmentes érték" fogalma. Ezt úgy számítják ki, hogy a "kincstárban" lévő összes értéket elosztják a forgalomban lévő OHM darabszámával. Az OHM-ok száma a  magasan tartott APY% szerint növekszik, újabb és újabb OHM-ok kerülnek forgalomba. Így ha lelassul a Kincstár értékének növekedése, akkor csökkenni kezd az RFV is.

Amíg viszont a token ára magasabb, mint az RFV és a bondokon keresztül veszik az emberek az adott tokent, addig ez az árprémium a kincstár nyeresége, és így generál értéket az egész protokoll. Ha például az RFV alapján egy OHM mögött 5 dollárnyi értéket tárol a kincstár, de a vevők hajlandók 10 dollárt adni egy OHM-ért, akkor (10-5=5) 5 dollár profitja lett a kincstárnak 1 OHM eladása esetén.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon ezek a protokollok nem csak egy szépen becsomagolt piramisjátékot rejtenek? Az angolszász országokban elterjedt "Ponzi"-sémák olyan befektetések, ahol a már belépett befektetők hozamait az újonan belépők befizetéseiből fizetik. Ahhoz, hogy működjenek, folyamatosan egyre több új befizetnésnek (kellene) érkeznie a rendszerbe. A piramisjáték definíciója ennél annyival több, hogy minden résztvevőnek újabb tagokat kell "maga alá" beszervezni, ami elég gyorsan eljut a lehetetlenül magas számig, az exponenciális bővülés törvényszerűsége miatt. Nézzük meg egyenként ezeket a kritériumokat:

1) a régebbi befektetők hozamát az új belépők befizetései fedezik

Bár látszólag nem ez történik ezeknél a DAO-knál, ha jobban megnézzük, mégiscsak a később belépőktől a régiek felé áramlik a nyereség. Amíg az OHM ára magasabb az RVF-nél, addig az RVF értéke is folyamatosan növekszik (hiszen minden új OHM vásárlás több pénzt visz be a rendszerbe, mint amennnyit az RVF megkövetelne). Ugyanakkor a korábbi vásárlók tárcájában lévő OHM-ok darabszáma exponenciálisan növekszik. Aki régebben vett, annak gyorsabb lesz a növekedése, mint azok, akik később szálltak be.

2) piramisjátékoknál mindig azt állítják, hogy a magas hozam ellenére valamiért alacsony a kockázat

Ezek a DAO-k azzal tesznek szert további nyereségre, hogy ők biztosítják a likvidátást a vásárlóknak. Tudod, ez a farming, amiért a likviditást nyújtó egy kis százalékot kap minden váltási tranzakció után. Így a kincstárban lévő pénzt tulajdonképpen forgatják és nyereséget termelnek vele, ami jó hír a befektetőknek. Csakhogy ez a nyereség sokkal kisebb, mint amennyit a magas kamatok miatt a meglévő befektetőknek kell kifizetni.

3) a piramisjátékok működéséhez állandó és egyre több új tőkének kell befolynia a rendszerbe

A DAOknál meg is mutatják nekünk a fejlesztők azt a hátralévő kifutópályát (runway), ameddig a meglévő kincstárból finanszírozni lehet az ígért nyereséget. Persze ez a kifutópálya csak a RFV értékét jelenti az új OHM-ok kibocsátásához, nem pedig az aktuális, ennél magasabb piaci értékkel számol. Szóval idővel szép lassan csökken a kifutó hossza, hacsak nem növekszik exponenciálisan az új belépők száma (és leginkább a befektetett tőke értéke) az adott DAOban.

Itt egy árfolyamgörbe a wonderland.money eddigi pályafutásáról. Az indulása óta jól látható rajta az időzítés fontossága, hiszen az árfolyam $98.13 és $3,209.43 dollár között bolyongott, két nagyobb és egy kisebb csúcsot (és ezekről a csúcsokról három nagyobb zakót) bemutatva:

olympus.jpg

Hamarosan leírom a három legnagyobb saját bukó pozíciómat, ebben az egyik a cronos láncon indított PegasusDAO volt, amiből már kiszálltam, realizálva az eddigi veszteséget. A wonderland.money-ban is sokat csökkent a korábban berakott tőkém értéke, ott viszont még benn vagyok. A napokban esett 90%-ot, úgyhogy dupla vagy semmit játszva még egy kisebb csomagot vettem belőle. Ugyanis már közel jár az ára a RFV-höz, amennyi érték van a kincstárban egy tokenre vetítve. Egyáltalán nem biztos, hogy emelkedni fog, viszont ha kitalálnak valami jó lépést a fejlesztők a kincstárban lévő 1 milliárd dollárnyi érték fialtatására, és újra rákapnak a vásárlásra az emberek, akkor akár jelentőset emelkedhet az értéke. Kivárok, aztán majd kis idő múlva beszámolok a fejleményekről.

Szólj hozzá

money olympus avalanche wonderland dao cronos binance fortuneDAO pegasusDAO galaxygoggleDAO