2022. jan 18.

Kriptó szleng - ABC

írta: divatmotoros
Kriptó szleng - ABC

kirptoszleng.jpg

Account
Kb. mint egy bankszámla, itt tárolhatjuk a kriptónkat. Egy walleten belül lehet több accountunk is.

Anti-whale’ mechanism
Ezzel akadályozzák meg egy-egy projektben, hogy egyes szereplők (bálnák) nagyobb összegekket egyszerre mozgatva manipulálják az árakat. Általában maximálják az egy tranzakcióban eladható/vehető összegeket vagy tárcánként maximálják a presale-ben megvehető összeget, mint az Animal Farmban.

Audit
Az új projekteket ezzel foglalkozó cégekkel bevizsgáltathatják a fejlesztők. Az auditot végző ilyenkor átnézi a projekt kódjait és egy szempontrendszer alapján értékeli a kockázatokat. Az audit eredményét közzéteszik. IIlyen audit cég a Rugdoc vagy a Paladin.

APY%
Éves hozam százalékban. Ha éves 100% a hozam, akkor a teljes befektetett összeget megkapjuk még egyszer 365 nap alatt. Érdemes nem összekeverni az APR-el, ami az average percentage return rövidítése, és nem évesített értéket jelent. A kamatos kamat hatása miatt az APY nem egyenlő az APRx365-el, hanem sokkal magasabb lehet.

Bálna
Egy kriptóban nagypályás tulajdonos. Itt vannak a kategóriák a bitcoinra:

Hosszúszárnyú (Humpback) >5000 BTC
Bálna (whale) >1000 BTC
Cápa (shark) 500-1000 BTC
delfin (dolphin) 100-500 BTC
hal (fish) 50-100 BTC
Polip (octopus) 10-50 BTC
Rák (crab) 1-10 BTC
Shrimp (garnéla) <1 BTC

Te melyikbe tartozol és melyikben leszel egy év múlva?

Blacklist
A kibocsátások során a legprofibb fejlesztők igyekeznek az automatizált kereskedő programokat (botokat) kizárni valahogy. A kizárt címek vagy emberek listája a blacklist. Vigyázz, nehogy blacklistre kerülj!

Blockchain
Maga a blokklánc, ami eloszottt módon tárolja az összes tranzakciót, azaz nem egy helyen van meg minden, hanem minden résztvevő számítógépen, így nagyon megbízható a működés.

Can the devs do something?
Az okosszerződések élesítése után már nem módosíthatók, így ezt a mondatot gyakran viccből írják olyankor, amikor esnek az árak.

Coin
Minden coin egyben token is, de nem minden token coin. A coinok elsődleges célja az értékmegőrzés és a fizetés, pénzhelyettesítő eszközök. Általában a coin-oknak van saját blokkláncuk, a tokenek pedig egy másik coin blokkláncát használják.

Cold-wallet
Olyan tárca, ami nem csatlakozik az internethez, ezért nem tudják víroskkal, trójai programokkal vagy más online csalással kifosztani. Ha te elárulod a titkos kulcsod valakinek, akkor itt sincs biztonságban a pénzed.

Contract address

Ha egy olyan tokennel vagy coinnal szeretnél kezdeni valamit, ami még nincs benne a tárcádban, akkor szükséged lesz a network address-re. Ez egy wallet-címhez hasonló, hosszú karaktersorozat, a PIG tokené a bsc láncon például ez: 0x3A4C15F96B3b058ab3Fb5FAf1440Cc19E7AE07ce Ezt kell hozzáadni az "Import tokens" menüpontnál a walletehez, vagy ezt írhatod be a pancakeswap.finance-nál is, ha először kereskedsz ezzel a tokennel. Mindig alaposan nézz utána, és csak megbizható forrásból másold át, mert bárki létrehozhat az eredetihez hasonló, kamu pénzt.

Daily reward token
Olyan kripto, ami naponta (vagy más gyakorisággal) valamilyen jutalmat fizet. Ez lehet egy fix érték vagy valamilyen százalék. Általában enne

k forrása a vételkor és eladáskor levont jutalék/százalék. Sok projekt kifullad a kezdeti lelkesedés és vásárlások után, de vannak fenntartható(nak tűnő) változatai. Ilyen a drip és az Evergrowcoin is.

DAO
Decentralizált, autonóm szervezet: olyan kripto projekt, aminél a programozók előre lefektetik a működési szabályokat és a projektben részt vevő tulajdonosok alakíthatják szavazásokkal a későbbi döntéseket.

Dollar Cost Averaging (DCA)
A DCA egy olyan stratégia, amivel mindig ugyanannyi fiat pénzből vásárlunk kriptopénzt, meghatározott időközönként, attól függetlenül, hogy mennyi az adott kriptopénz értéke. Ezzel elkerülhetjük a rossz pillantban beszállást, hiszen az adott időszak átlagára lesz a mi beszállási árunk.

DOXED
Egy projekt fejlesztőit az audittal foglalkozó cégek leellenőrzik, elteszik az irataik másolatát és ők tényleg tudják, hogy ki az adott fejlesztő akkor is, ha nem teszik ezt közzé a projekt oldalán.

DYOR
Do your own research - azaz "Nézz utána te magad!". Akik pórul járnak egy projekttel vagy áringadozással, azok gyakran szidják a fejlesztőt, a többi kereskedőt, a piacot vagy az adott tokent. Nekik szokták írni az okos(kák), hogy miért nem néztek utána jobban. DYOR.

Farming
Általában egy likviditás pár letétbe helyezése, amiért jutalmat kapunk.

FOMO
Fear of missing out - félelem, hogy kimaradsz. Ez általában az exponenciálisan növekvő fázisban használt fogalom, amikor ész nélkül vesszük az adott pénzt.

FUD
Fear, uncertainity, doubt: félelem, bizonytalanság és kétely. Ez pedig a FOMO ellentéte, amikor minden kilátástalannak tűnik egy pár százalékos esés vagy oldalazás során.

Green Candles
Zöld gyertyák: az árakat megjelenítő grafikonoknál használják, emelkedő árfolyamnál láthatjuk, az elmúlt időszak adsvételeinek emelkedő jellegét mutatja. Mindig ezeket várjuk!

Halving cycle
A bitcoin hosszú távú ciklusainak alapját az adja, hogy kb. négy évente megfeleződik az új blokkok előállításáért adott jutalom mennyisége, azaz egyre kevesebb úk bitcoin kerül forgalomba.

HODL
"Hold on for dear life" 2013 december 18-án egy Bitcointalk forum felhasználó, GameKyuubi ezt írta: "I AM HODLING". Az elgépelt bejegyzésben arról írt, hogy sok kereskedési tévedés és hiba után most már csak tartja a bitcoint, ami akkoriban éppen az év eleji 100 dollárról decemberre 1100 dollár környékére ralizott. Azóta ezt a négy betűt írják azok, akik a FUD ellenére bíznak egy token sikerében.

Holding the bag

Tartjuk a(z üres) pénzeszsákot: lásd pump-and-dump. Akit megszivattak, azok csinálják.

Impermanent loss
Az automated market makereknél a résztvevő felhasználók által adott likviditás kockázata. Ugyanakkora értékben kell két pénznemet összepárosítani és letétbe tenni. Ha az egyik pénznem értéke jelentősen csökken, akkor kevesebbet kapunk vissza, mint amennyit betettünk. Ha pedig az egyik pénz nagyot emelkedik, akkor pedig kevesebbet kapunk annál, mintha nem tettük volna párosítva likviditásba, hanem simán tartottuk volna a tárcánkban. Itt egy jó kalkulátor, be kell írni az induló árfolyamot és a visszavételkori árfolyamot, és kiszámolhatjuk, hogyan jártunk volna jobban.

Life-changing money (egyesek szerint wife-changing money)
Amikor bejön az 5x, 10x, 100x-os árfolyamemelkedés, akkor káromkodva felhívod a főnököd és új életet kezdesz. Vagy a második verzióban lecserélheted az asszonyt. Non-pc vicceskedés.

LP-pair (liquidity pool)
Az automated market makereknél a résztvevő felhasználók biztosítják a váltásokhoz szükséges likviditást. Ugyanakkora értékben kell két pénznemet összepárosítani és letétbe tenni. Jutalmul a váltásokból egy százalékos részt megkaphatunk, de futjuk az impermanent loss kockázatát.

Presale
Új pénzek kibocsátásakor használt technika, a kezdeti tőkét gyűjtik össze így a fejlesztők.

Pump-and-dump
Egy influencer hinti az igét, hogy jó lesz, aztán sok madár rárepül és utána gyorsan eladnak a nagy tulajok mindent, a madarak meg ott maradnak és tartják (az üres) zsákokat. Lásd még: holding the bag.

Red Candles
Piros gyertyák: az árakat megjelenítő grafikonoknál használják, esésben lévő árfolyamnál láthatjuk, az elmúlt időszak adsvételeinek eső jellegét mutatja. Mindig ezeket utáljuk! (kivéve, ha shortoltunk)

rug-pull
Kirántják a szőnyeget: amikor a gonosz fejlesztők a kezdeti tőkebeáramlás után lelépnek és bedöntik a projektet, ami üres ígéret marad.

Staking
Egy pénz letétbe helyezése valamilyen jutalomért. Lehet rugalmas, ilyenkor bármikor felvehető, vagy lehetnek előrek kikötött időablakok (pl. 1 hónap, fél év, stb.), amíg nem vehetjük ki a betett pénzt.

Token
Nem minden token coin. A tokeneknek általában az értékmegőrzésen (pénzen) felül más funkciói is vannak. Például okosszerződések, vagy az NFT. Általában a coin-oknak van saját blokkláncuk, a tokenek pedig egy másik coin blokkláncát használják.

TVL
"Total Value Locked" főleg yield farmoknál és DAO-knál használt fogalom, az összesen bepakolt értéket jeleni. A nagyobb projekteknél többszáz millió dollár is előfordul, a legnagyobbak verik a tízmilliárd dolláros összértéket! Az theanimal.farm indulásakor az első napon 330.000.000 dollár került be összesen a platformba.

Whitelist
A presale egyik változata, amikor meghívásos alapon vagy valamilyen feltételek teljesítése esetén jogot kapunk egy új coin vagy token megvásárlására. Ellentéte a Blacklist, ami a kizárt címek vagy emberek listája.

Szólj hozzá

abc szleng kripto